Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da yaklaşık 5 milyon dönüm alanda ekili buğdayın biçerdöverlerle hasat edilmesinden sonra tarlada kalan saplar, balya makinesiyle dikdörtgen şeklinde bağlanıyor.
Yaklaşık 30 kilogramlık balyalar mevsimlik işçilerce tarlalardan ahırlara götürülmek üzere traktör römorklarına yükleniyor.
Beş kişiden oluşan ekipten biri traktörü ağır ağır tarlada ilerletirken römorkun peşinden giden 2 işçi de saman balyalarını yüklüyor. Römorktaki işçiler de atılan balyaları düzenliyor.
İşçiler Mesailerini Devam Ettiriyor
Römork üzerinde saman balyalarının yükselmeye başlaması, sıcak hava, susuzluk ve toz nedeniyle yükleri biraz daha artan işçiler mesailerini tüm zorluklara rağmen devam ettiriyor.
Zaman zaman saman balyalarına oturarak su içen işçiler kısa molalarla mesai yapıyor.
Günde ortalama bin balya taşıyabilen işçiler, bir saman balyasından 10 lira kazanıyor.
İşçilerden Berkay Men, sıcak havanın kendilerini çok zorladığını dile getirdi.
Balyaların ağır olduğunu söyleyen Men, yaklaşık 3 metre yüksekliğe atmanın güç olduğunu ifade etti.
Men, "40-50 balya atıyoruz bir süre sonra kollarımız duruyor. kolay bir iş değil, 30 kilogram net geliyor bir balya. Hava sıcaklığı da var. Bir zaman sonra suyumuz bitiyor, su bulamıyoruz boğazımı kuruyor, yeri geldi göllerden su içtiğimiz oldu." dedi.
Mesailerine sabahın erken saatlerinde başladıklarını kaydeden Men, zaman zaman gece yarısına kadar çalıştıklarını aktardı.
Men, "Çalışmadan olmaz. Oturduğumuz yerde para kazanamayız, mecbur çalışmamız lazım. Çoluk çocuğumuza bir parça ekmek götürebilmek için çalışıyoruz bu dünyada." şeklinde konuştu.
İşçilerden Melih Ceylan ise, "Hava sıcaklığı bazen 30 dereceyi buluyor. Hava çok sıcak oluyor, toz, toprak demeden çalışıyoruz." ifade etti.