Apartmanlara sıkı denetim başlıyor!

Edirne Belediyesi, özellikle birden fazla katlı binaların altında yer alan işyerlerinin denetimlerine başlıyor. Olması gereken kolon ve kirişlerin zarar görüp görmediği incelenecek, zarar görmüş ise bina mühürlenecek, teknik...

Edirne Belediyesi, özellikle birden fazla katlı binaların altında yer alan işyerlerinin denetimlerine başlıyor. Olması gereken kolon ve kirişlerin zarar görüp görmediği incelenecek, zarar görmüş ise bina mühürlenecek, teknik testler yapılacak, gerekirse binanın boşaltılması sağlanacak.

Türkiye'nin belli bir kesiminin deprem bölgesinde, fay hatlarına çok yakın olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Elbette 1999 Gölcük depreminden sonra tedbirler alındı. Fonlar oluşturuldu, destekler geliştirildi, deprem yönetmeliği çıkarıldı, binaların bu yönetmeliğe göre yapılması şartları getirildi. Ama İzmir’de gördük ki kuralları yazmanız bir şey ifade etmiyor. Eğer kuralları, cezai yaptırımları uygulamazsanız; yaptığınız kurallar sadece kağıt üzerinde kalıyor." diye konuştu. İzmir'de yıkılan binalara bakıldığında genellikle apartman altındaki işyerlerini genişletmek için binaların taşıyıcı kolonlarının zafiyete uğratıldığını, bazılarının tamamen kesildiğini gördüklerini ifade eden Gürkan, "Böyle olunca bir sarsıntıda o apartman tümüyle çökerek insanlarımıza adeta bir mezar oldu." dedi.

Edirne Belediyesi olarak özellikle birden fazla katlı binaların altında yer alan işyerleri ve konut dışı amaçla kullanılan binalarda denetime başlayacaklarını belirten Gürkan, “İlk etapta teknik bir denetim olmayacak. Apartman altında bir işyeri oluşturulmuş ise olması gereken kolonlar, kirişler bir zarar görmüş mü, herhangi bir tahribata uğramış mı; bunların tespitini yapacağız. İnşallah Edirne’de böyle bir şey çıkmaz. Ama çıkarsa da teknik ve statik incelemeleri yaparak, kanunların bize verdiği yetkiyle, sert bir şekilde müdahale edeceğiz. Böyle bir bina çıkarsa önce mühürleyeceğiz, sonra teknik testleri paylaşacağız. Gerekirse o binaların boşaltılmasını sağlayacağız.” diye konuştu.

Edirne Haberleri