Balıkpazarı Caddesi böyle olacak

Edirne Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında gerçekleşti. 19 maddenin görüşüldüğü toplantı öncesinde bazı konularda açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Gürkan,...

Edirne Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında gerçekleşti. 19 maddenin görüşüldüğü toplantı öncesinde bazı konularda açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Gürkan, 2014 yılında başlatılan 'sokak sağlıklaştırma projesi' hakkında da bilgi verdi.

Yapılacak çalışmaların, tarihi dokusu olan sokağın ele alınarak, tescilli binaların yenilenip iyileştirilmesi, tescilli olmayan ya da tarihi özelliği olmayan binaların da o sokağa uygun hale getirilmesi olduğunu anlatan Gürkan, "Safranbolu, Eskişehir Odunpazarı gibi birçok yerde bu çalışmalar yapıldı. 2014 yılında yaptığımız çalışmalarla Edirne’de tarihi dokusu korunan ya da kısmen bozulmuş ya da tarihi dokusu çok güçlü ama epeyce bozulmuş 28 tane sokak tespit ettik. Bunların başında Saraçlar, Çilingirler, Osmaniye, Balıkpazarı geliyor. Uzmanlar yıllarca çalıştılar. 2,5 yıl kadar önce bunlar bitmeye başladı. Biz bitenleri, onay için Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna gönderdik. Bir kısmı onaylandı, bir kısmında da kurulun istediği şekilde değişiklikler yapıldı. Edirne’deki ilk sokak sağlıklaştırmasını yapacağımız Balıkpazarı Caddesi kurul tarafından onaylandı. Bu görmüş olduğunuz proje Balıkpazarı’nın görselleri. Balıkpazarı Caddesi’nde toplam 33 tane tescilli ve tescilsiz binamız var. Balıkpazarı’nın girişinden başlayarak, Emniyet Müdürlüğü lojmanının olduğu bölgeye kadar gidecek.” diye konuştu.

Projeyle ilgili ihtiyaç duyulan ara eleman ihtiyacının karşılanması için Cumhuriyet Başsavcılığının, Türkiye'de bir ilk olarak, Tarım Açık Cezaevi'ndeki mahkumlardan daha üstün bir performansla yararlanmak adına restorasyon iş kolu kurduğunu anlatan Gürkan, “Oradaki mahkumlar bununla ilgili kurslar alıyorlar. Çünkü bununla ilgili ara elamana çok ihtiyaç var. İstihdama çok açık bir iş kolu. Sayın Valimiz, Sayın Başsavcımız ile birlikte bir toplantı yaptık. Balıkpazarı’ndan başlayarak, sokak sağlıklaştırma projesini 3 kurumun güçlerini birleştirerek yapma düşüncesi ortaya çıktı. Bununla ilgili protokol yapmak için sizlerden yetki isteyeceğiz. Beni çok heyecanlandıran, uzun süredir üzerinde çalıştığımız bir olay. İnşallah Balıkpazarı ile başlayacağız. Çilingirler Caddesi var. Etap etap diğer caddelerimiz de gelecek.” ifadelerine yer verdi.

"SOKAKLAR BAMBAŞKA BİR GÖRÜNÜME KAVUŞACAK"

Edirne’nin tarihi kent merkezi ve kent merkezini çevreleyen sokakların bambaşka bir görümüne kavuşacağını belirten Gürkan, “Hem tarihi mirası koruyarak, bizden sonraki kuşaklara daha güzel şekilde emanet etmemizi sağlayacak, hem de Edirne’mizin var olan turizm potansiyelinin daha da güçlenmesine yol açacak, esnafımızın geliri artacak, turizm gelirleri artacak.” dedi.

Edirne Haberleri