Edirne 662'nci Kez Ziyaretçilerini Bekliyor

Edirne Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine ev sahipliği yapmaya devam ederek 7-9 Temmuz'da bu sene 662'ncisi gerçekleştirilecek güreşler için ziyaretçilerini bekliyor.

Kırkpınar'ı "Edirne'nin düğünü" olarak adlandıran Edirneliler ve esnaf kente sosyal ve ekonomik katkı sağlayan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için hazırlıklarını tamamladı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, Kırkpınar'ın Edirne'nin ekonomisini canlandıran bir organizasyon olduğunu dile getirdi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Edirne'nin adını tarihe altın harflerle yazdırdığını ifade eden Irmak, "Kırkpınar'la ilgili bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Esnafımızı ziyaret ettik ciğerciler, köfteciler, otelciler herkes mutlu ve memnun. Edirne Kırkpınar'a hazır, Türkiye'nin dört bir yanından gelecek misafirlerimizi bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Irmak, sadece yılın bir haftası değil Kırkpınar'la ilgili yıl boyunca etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Dünyanın En Büyük Organizasyonu

Edirne "Turizm Elçisi" Bahri Dinar, Kırkpınar'ın dünyanın en büyük güreş organizasyonu olduğunu dile getirdi.

Kırkpınar'ın "Edirne'nin düğünü" olduğunu söyleyen Dinar, "Büyük bir heyecan yaşıyoruz. Edirneliler ve esnaf olarak Kırkpınar'a hazırız. Baş cazgırın 'pehlivan, pehlivan' nidalarını yıl boyunca özlemiştik. Edirnelilerin düğünü başlıyor artık." dedi.

Kentin yurt içi ve yurt dışından gelecek çok sayıda güreşseveri ağırlayacağını kaydeden Dinar, kent merkezi ve ilçelerdeki otellerin dolduğunu ifade etti.

Tüm dünyanın gözünün Edirne'de olduğunu aktaran Dinar'ın açıklamaları şu şekilde:

"Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri dünyanın her tarafında biliniyor ve tanınıyor. UNESCO'ya girmiş bir Kırkpınar'dan bahsediyoruz. Japonya, Amerika, Fransa ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerimiz yılın hangi dönemi olursa olsun Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi'ni ziyaret ediyor. Biz Edirneliler Kırkpınar'ı nasıl heyecanla bekliyorsak bütün dünya da bunu heyecanla bekliyor."

Dinar, babadan oğula dededen toruna geçen Kırkpınar geleneğinin günümüzde de artarak devam ettiğine değindi.

Gençlerin yağlı güreşe ilgi duyduğunu anlatan Dinar, "Ellerinde zembillerle bir bakıyorsun 13,14 yaşında bir çocuk Antalya'dan gelmiş, bir bakıyorsun babasıyla Rize'den gelmiş. 'Ne yapıyorsun' diyoruz, 'ben Kırkpınar'a güreşmeye geldim' diyor. Gençler için er meydanında güreşmek büyük bir ayrıcalık. Yarın bu çocuklar başpehlivan olacak onlar da çocuklarına Kırkpınar'ı aşılayacak." ifadelerini kullandı.

UNESCO Listesi Hatırlatması

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Halk Bilimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Selma Sol ise Kırkpınar'ın 2010'da UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydolduğunu hatırlattı.

Sol, "Kırkpınar'ın düzenlendiği mekanın iyileştirilmesi, pehlivanların ve misafirlerin kalacağı yerlerin artırılması öncelikli yapılması gerekenler arasında yer almalı. Hem yurtta hem de dünyada tanınırlığını artırmak için Kırkpınar etkinlikleri yıl boyunca sürmelidir." şeklinde konuştu.

Sol, Kırkpınar'ın sosyal, turizm ve ekonomik açıdan kente katkı sağladığını vurguladı.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Dervişoğlu da Kırkpınar'ı ulusal basının yanı sıra uluslararası basının da takip ettiğini belirtti.

Dervişoğlu, "Bu yıl 662. kez düzenlenecek kültüre, Edirne bir asırdır ev sahipliği yapıyor. Edirne bu kültürel mirasın temsil noktası haline gelmiş durumda. Yağlı güreş deyince insanların aklına ilk Edirne geliyor." ifadesini kullandı.

Edirne Haberleri