İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ve bu yıl üçüncüsü açıklanan 'İller Arası Rekabet Endeksi' yayımlandı. Rekabet endeksi skorları, 81 il düzeyinde 2018-2019 dönemi verileri kullanılarak hesaplandı. İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker, demografik yapıdan eğitime, sağlıktan sosyal yaşama, ekonomik ve sektörel yapıdan altyapı ve ulaşıma, inovasyondan girişimciliğe toplam 266 gösterge için toplanan verilerin kullanılarak rekabete dayalı ana ve alt endekslerin hesaplandığını söyledi.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli 2009 ve 2014 verilerinde olduğu gibi yine rekabet sıralamasında zirvede yer aldı. Bu illeri Antalya, Bursa, Eskişehir ve Konya takip ederken Aydın ve Tekirdağ ise önceki dönemlere göre rekabetçi gücünü artırarak ilk 10 il arasına girdi. Edirne 28,45 endeks skoru ile 22'nci sırada yer aldı. Rapora göre 13 şehrin rekabetteki yeri değişmezken 33 şehir rekabet gücünü artırdı, 35 şehrin ise rekabet gücü azaldı.
Demografik yapı, sağlık, sosyal yaşam, makroekonomi, finansal piyasalar, girişimcilik ve teknolojik altyapıda İstanbul, Ankara, İzmir lider şehirler olarak yer aldı. Ulaşımda İstanbul, İzmir ve Balıkesir; altyapıda İstanbul, Ankara ve Gaziantep; eğitimde Denizli, Edirne ve Ankara; yükseköğretim alanında ise İstanbul, Ankara ve Eskişehir en rekabetçi iller olarak sıralandı. Tarımda Konya, Aydın ve Şanlıurfa, turizmde Antalya, İstanbul ve Muğla ilk sıralarda yer alırken; dış ticarette İstanbul, İzmir ve Bursa; inovasyonda ise İstanbul, Ankara ve Bursa lider şehirler oldu.
Sağlık bileşenine bakıldığında 10 bin kişiye düşen yatak sayısının en yüksek olduğu iller 48 yatak ile Bolu, 47 yatak ile Erzurum, Elazığ ve Edirne oldu. 10 bin kişiye düşen doktor sayısının en yüksek olduğu iller ise Ankara'da 31, Edirne ve Bolu'da 26, Isparta ve İzmir'de 25 oldu.
Raporun tamamına İstanbul Üniversitesinin internet sitesinden erişilebilir.