Edirne'de Kakava Hazırlıkları Başladı

Roman çeribaşının çarşıda pazarda davul ve zurnayla şenliklere davetinin ardından, evler ve sokaklar dip bucak temizleniyor."Kakava temizliği" ismi verilen hummalı çalışmada, sandıklardan çıkarılan şenlik kıyafetleri yıkanıyor,...

Roman çeribaşının çarşıda pazarda davul ve zurnayla şenliklere davetinin ardından, evler ve sokaklar dip bucak temizleniyor.

"Kakava temizliği" ismi verilen hummalı çalışmada, sandıklardan çıkarılan şenlik kıyafetleri yıkanıyor, evler boyanıyor, halılar temizleniyor, gül ağacı altına bırakılacak para keseleri hazırlanıyor.

Pak bir şekilde ilkbaharın karşılanmasının, yıl boyunca huzur, sağlık ve bereket getireceğine inanan Romanlar, 5 Mayıs günü başlayacak kutlamaları beklemeye başladı.

Menzilahir Mahallesi sakinlerinden Nurten Baltadan, tüm sene Kakava zamanını sabırsızlıkla beklediklerini dile getirdi.

"Biz Şenlik Seviyoruz"

Hazırlıklara başladıklarını aktaran Baltadan, "Kakava için evimizi temizliyoruz, badana yapıyoruz. Biz şenlik seviyoruz, oynamayı seviyoruz. Kakava geleneğini yaşatıyoruz." şeklinde konuştu..

Şenliklerin 5 Mayıs akşamı Kakava ateşinin yanmasıyla başlayacağını aktaran Baltadan, "Kakava'da baharın gelişini karşılıyoruz. Orada dilek tutuyoruz, nehir suyuna girip, elimizi yüzümüzü yıkıyoruz. Neşemiz Kakava'da olacak." şeklinde konuştu.

Remzi Küçükcivan da geçmiş Kakava günlerine özlem duyduklarını ancak her şeye rağmen geleneği yaşatmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Romanların yaşadığı mahallelerde şenlik hazırlıklarının sürdüğünü aktaran Küçükcivan, "Çoluk çocuğa renkli kıyafetler alınır, giyinirler. Evlerimizi badana yaparız. Baharın geldiği hissedilir. Kakava sabahı ise Sarayiçi'nden geldikten sonra 'bereket getirsin' diye yeşil dalları kapımızın girişine asarız." ifadesini kullandı.

Edirne Haberleri