Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Medya Derneği'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen yerel medya buluşmaları kapsamında, 'Dezenformasyonla Nasıl Mücadele Edilir' başlıklı panel düzenlendi.
İletişim Başkanlığı'nın Edirne Bölge Müdürü Uğur Ülgen, yakın zamanda Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin kurulduğunu söyledi.
Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde Ülgen, 'Başkanlığımızın hakikat mücadelesi bu şekilde devam edecektir. Dezenformasyona geçit vermeyeceğiz' dedi.
Öte yandan Medya Derneği'nin başkanı ve Takvim gazetesinin köşe yazarı Ekrem Kızıltaş, Türkiye karşıtlarının medya üzerinden ciddi dezenformasyon yöntemleri uyguladığını söyledi.
Birçok alanda dezenformasyonun sürdüğünü belirten Kızıltaş, 'Bunun karşısında durmak iktidardan ya da muhalefetten yana olmak değil Türkiye'den yana olmaktır. Manda yanlıları, güdüm yanlıları dediğimiz insanlar maalesef dışarıdan yapılan dezenformasyon girişimlerinin içimizdeki canlı takipçileri. Şu anda bunlar var. Mesele bu ülkeye sahip çıkmak. Mesele objektif olmak. Manipüle etmek ya da etmemek meselesi değil' dedi.
Görsellik ve Mantık Sorgulanmalı
Panele katılan Anadolu Ajansı Fotoğraf Editör Yardımcısı Erhan Sevenler ise panelde 'görsel manipülasyon ve haber fotoğrafının gücü' başlıklı bir sunum yaparak şuna dikkat çekti:
Haber fotoğrafçılığının ilk ortaya çıktığı zamandan beri maalesef manipülasyonlar var. İlk olarak karanlık odada yapılan manipülasyonlar oldukça yoğun. Dijital çağda ise çok daha kolay ve çok fazla şekilde yapılıyor. O yüzden mutlaka görsellerin gerçekliğini ve akla yatkınlığını sorgulamak gerekiyor.
Ayrıca, Anadolu Ajansı tarafından yeni kurulan Teyit Hattı'nın bu konuda iyi bir şekilde çalıştığını belirtti.
Türkiye'de ve dünyada görsel manipülasyonun oldukça fazla kullanıldığını söyleyen Sevenler, görsellerin gerçekliğinin, tarihinin ve içeriğinin sorgulanmadan paylaşılmaması gerektiğini belirtti.
Öte yandan Daily Sabah Yayın Koordinatörü Mehmet Çelik ise son yıllarda bilgi kirliliği, düzensizliği ve kaosunun arttığını dile getirdi.
Bilgi savaşlarının sürdüğü bu devirde her şeyin son sürat ilerlediğini anlatan Çelik, 'TikTok, Twitter ve Instagram çağını yaşıyoruz. Önceleri geleneksel medyada kullandığımız birçok elementi artık sosyal medya ve internet çağında çok kullanamıyoruz' dedi.
Ayrıca, teyit ve kontrol mekanizmaları olsa da tıklanma tutkusu ve hız nedeniyle gazetecilik dışı ürünlerin ortaya çıktığına değindi.