Kentte özel bir tesiste basın toplantısı düzenleyen Arabacı, Edirne'deki lavanta ekiminin 7 yıl önce Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün arazisinde başladığını söyledi. Edirne ve köylerinde 1-2 dönümlük bir alanda başlayan lavanta üretiminin 700 dönüme ulaştığını vurgulayarak şunları kaydetti:
Buğday ve ayçiçeği bizim ana ürünümüz ama lavantayı verimi düşük arazilerde alternatif ürün olarak düşünüyoruz. Üreticimizin önünü açmak için fide temininden tutun, hasat ve distilasyon aşamalarında destek vereceğiz. Ekilişimiz günden güne artıyor.
Edirne Ticaret Borsası işbirliğinde distilasyon (damıtma) tesisi kurulacağını da aktaran Arabacı şunları söyledi:
Distilasyon ünitesi, gelecek yıl lavanta hasat döneminde hizmet vermeye başlayacak. Odaya satın aldığımız arazinin üzerinde bu tesisi kuracağız. Üreticilerimize hem hasatta hem de lavantanın yağının elde edilmesinde yardımcı olacağız. Aynı zamanda pazarda üreticilerimize satış yapabilecekleri ortam yaratmaya çalışıyoruz.
Bazı seneler kuraklıklar yaşanabiliyor, tabii buğdaydan ya da ayçiçeğinden vazgeçelim demiyorum bunlar stratejik ürünlerimiz. Zayıf, verim alamadığımız arazilerde bu tarz aromatik lavanta gibi bitkileri üreticilerimiz ekmeyi sürdürecek. Biz de üreticilerimize ekiminden hasadına, yağının çıkarılmasından satışına kadar hizmet verecek bir sistem kurmaya çalışıyoruz.
Son olarak ise lavanta tarlalarının etkileyici güzellikte olduğunu ve hem yerli hem de yabancı turistleri bölgeye çektiğini söyledi.