'Edirne'nin Gömüt Taşları' kitabı tanıtıldı

Cem Altınel'in yazdığı, Türk sanatının somut uygulamalarını yansıtan gömülü taşların Edirne'deki örneklerini derleyen "Edirne'nin Gömüt Taşları" isimli araştırma kitabının lansmanı İstanbul Feriye'de gerçekleştirildi.Yazarlığını...

Cem Altınel'in yazdığı, Türk sanatının somut uygulamalarını yansıtan gömülü taşların Edirne'deki örneklerini derleyen "Edirne'nin Gömüt Taşları" isimli araştırma kitabının lansmanı İstanbul Feriye'de gerçekleştirildi.

Yazarlığını Cem Altınel'in, tasarımını Devrim Yaman'ın yaptığı 640 sayfalık kapsamlı araştırmanın kitap haline getirilmesi 2 yıldan uzun bir vakit aldı. Kitabeleri, bezemeleri ile Osmanlı dönemi Edirne'sinin kültür, sanat, bilim, politika, askeriye, ekonomi, ticaret ve sosyal yaşam düzeyini belgeleyen pek çok veri içeriyor.

Kitap; Edirne'de iç içe yaşamış farklı etnik kökenlerden gelen kültürlerin, Edirneli taş oyma ustaları tarafından gömüt taşlarına aktarılan birtakım estetik imgeyi gün yüzüne çıkarıyor.

"MUTLAKA MÜZE AÇILMALI"

Çocukluğunu Edirne'de geçirdiğini ifade eden Yazar Cem Altınel, "Mezar taşlarında görsel zenginlik çok fazlaydı. Üzerlerinde büyüleyici semboller, simgeler vardı. Bunları tek tek çözümlemeye başladık. Sonra sınıflandırdık. En mükemmel olanları ayırdık. 500 taş fotoğrafını seçtik. Taşların en eskisiyse 1380'li yıllarda yapılmış. Mutlaka Edirne'de bunlarla ilgili bir müze açılmalıdır." diye konuştu.

Edirne Haberleri