Gürkan, 'Edirne peyniri'yle ilgili konuştu

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: "Türk Gıda Kodeksi, beyaz peyniri, 'Edirne peyniri ve peynir altı suyu' diye tarif ediyor. Bir ilçenin ismiyle anılan peynir çok öne geçti ama baktığınızda belki en az yarısı Kırklareli...

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: "Türk Gıda Kodeksi, beyaz peyniri, 'Edirne peyniri ve peynir altı suyu' diye tarif ediyor. Bir ilçenin ismiyle anılan peynir çok öne geçti ama baktığınızda belki en az yarısı Kırklareli ve Edirne'de fason olarak üretilip sadece etiketleniyor. Edirne peynirinin tekrar markalaşması için çalışmalar devam ediyor, inşallah bunu başaracağız." 

Edirne Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısında, ulusal bir gazetede yayınlanan listede Edirne peynirinin sıralamaya girmemesiyle ilgili Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Çapoğlu'nun "Dünyanın en lezzetli peynirleri arasında olan ve gurur duyduğumuz peynirimizin marka değerine ulaşması için meclisimizi ve belediyemizi ne gerekiyorsa yapmaya davet ediyorum." sözüne yanıt veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya peynirleriyle ilgili yaklaşık 6 yıldır Trakya Kalkınma Ajansıyla beraber bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Trakya peynirleri ve ağırlıklı olarak Kırklareli ile Edirne peynirleriyle ilgili çalışmalarda belli noktalara gelindiğini ifade eden Gürkan, "Birçok yerde söyledim, burada da söyleyeyim. Türk Gıda Kodeksi, beyaz peyniri, 'Edirne peyniri ve peynir altı suyu' diye tarif ediyor. Tabi burada başkalarında kusur aramak yerine kendimizde aramak gerekiyor. Belki de son 25 yılda peynire o kadar kötülük yapmışız ki, peynir bizden uzaklaştı. Yüceltmemek adına marka ismi kullanmıyorum, bir ilçenin ismiyle anılan peynir çok öne geçti ama baktığınızda belki en az yarısı Kırklareli ve Edirne'de fason olarak üretilip sadece etiketleniyor. Peynir Edirne için çok önemli. Peynirin tekrar markalaşması için Valilik, Belediye, Ticaret Odası, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve tabi Trakya Kalkınma Ajansı çok çalışma yaptı, yapılmaya da devam ediyor. İnşallah bunu başaracağız. Geçtiğimiz dönem Edirne'deki mandıracı arkadaşlarla peynir üreticileriyle birçok kez bir araya geldik. Ama bu, bir süreç. Bu süreci sonuna kadar götürmemiz gerekiyor ve götürmekte de kararlıyız." diye konuştu.

Edirne Haberleri