Maske talebi

Kent içi toplu ulaşımda maske nedeniyle yaşanan tartışmalarla ilgili Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Başkan Ziya Gökerküçük, işyeri ve kamu kurumlarının kendi alanlarına girişte maske dağıtmayı...

Kent içi toplu ulaşımda maske nedeniyle yaşanan tartışmalarla ilgili Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Başkan Ziya Gökerküçük, işyeri ve kamu kurumlarının kendi alanlarına girişte maske dağıtmayı görev bildiğini belirterek, ETUS araçlarına maskesiz yolcuların alınmaması uygulaması yerine maskesi olmayana maske verilmesinin, kentin ve idarecilerin saygınlığını arttıracağını söyledi.

Koronavirüs salgınından korunmanın bilimsel yetkililerden öğrenilenlere göre kendimizi korumakla ve bunun da maske, mesafe, hijyen kurallarına uyumla olacağını belirten Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, "Salgının başladığı zamanlarda yerel ve merkezi kurumlarımızı maske dağıtma yarışına girmişlerdi ve bir olumluluk idi. Zamanla maske konusu gündem dışı olmuş ve maske edinme sadece vatandaşların derdi olup kişilere bırakılmıştır. Bilim insanlarının ve idarecilerimizin dediğine göre maske kullanımının sürekli olacağı görünüyor." dedi.

Psikologlara göre, hayatı tehdit eden salgın ve benzeri olaylarda sürecin uzamasının insanların kendini güvende hissetme duygularını bozmaya başladığını belirten Gökerküçük, salgının yalıtılma, karantina ve sosyal ilişkileri kısıtlama zorunluluğunun yalnızlık duygusunu körüklediğini söyledi. Yalnızlaşmanın; grubu bir arada tutan, gelecek için güvence veren bir güce inanarak başa çıkılabilecek bir durum olduğunu ifade eden Gökerküçük, "Eğer böylesi yapılar inandırıcılıklarını sürdüremezler ve tersine korumakla sorumlu olduklarını suçlamaya başlarlarsa, bireylerin özgüvenleri hızla düşer. Yalnızlık, çaresizlik ve zayıflık hisleri yoğunlaşır ve geleceğe olan umut körelmeye başlar. Bu hal moral çöküntüdür. Moral çöküntü bireyin başa çıkma, direnme gücünün kırılmasını ve kendisini daha da yalnız, kimsesiz ve güçsüz hissetmesini kolaylaştırır. Moral çöküntü, teslimiyete dönüştüğünde ise mutlaka kayıplar yaşayacağı, zorluğun üstesinden gelemeyeceği giderek sağ kalamayacağı, bir geleceğin artık olamayacağı duygu ve düşüncelerinin önünü açar." dedi.

Bu nedenle özellikle çalışan ve toplum içinde olmak zorunda olan yurttaşların çok sık maske yenilemesi yapmak zorunda olduğunun altını çizen Gökerküçük, bunun bir maliyet getirdiğini, yoksul insanlara bir yük olduğunu, bu durumda da moral çöküntüsünün başladığını belirtti.

Her gün yenilenmesi gereken maskelerin maalesef yıkanıp temizlenip kullanıldığını söyleyen Gökerküçük, salgının yayılmasının önlenmesinde maskeyi, özellikle kent içi ulaşımda olmazsa olmaz olarak nitelendirdi. Kent içinde toplu ulaşımı sağlayan araçlara maskesiz binmenin yasak olduğunu ve mesafe kurallarına uyulmasının zorunlu olduğunu belirten Gökerküçük, "Ancak bizlere gelen şikayetlerin fazlalığından da anlıyoruz ki toplu ulaşım araçlarında maske yüzünden sık sık tartışmalar yaşanmaktadır. Birçok işyeri veya kamu kurumu kendi alanlarına giren kişilere girişte maske dağıtma ve dezenfektan sıvıları bulunan sağlıklı ortam yaratmayı görev bilmiştir. Olması gereken de budur. Bu nedenle kentimizde toplu ulaşımı sağlayan ETUS araçlarına ‘maskesi olmadığı için alınmayan yolcu’ yerine ‘maskesi olmayana maske vererek araca binilmesini sağlayan ETUS araçları’ kentin ve idarecilerinin saygınlığını arttıracaktır. Bunun sonucunda kazanan kent ve ETUS olacaktır. Çünkü sağlıklı ortam yaratıldığını gören kentliler de özel araçlarını bırakacaktır ki bunun sonucunda kentte trafik yoğunluğu düşecek, kirlilik oranı azalacaktır." ifadelerine yer verdi.

Toplu taşıma sisteminin yanı sıra öğrenci, işçi, çalışan ve benzeri servis araçlarında da aynı özenin gösterilmesi ve bunun takibinin önemli olduğunu söyleyen Gökerküçük; maske, mesafe, hijyen şartlarını sağlayacak olanın, yetkili kurumların denetimi ve kentlilerin maske ve dezenfektan sıvılarına ulaşımını sağlamaktan geçtiğini belirtti.

Gökerküçük, "Biz Edirne Kent Konseyi olarak; kentlilerden gelen gözlem ve talepleri değerlendirerek kentlilere kurallara uymalarını öneririz. Resmi ve özel kurum-kuruluşlar ile yerel-genel idarelerin de özellikle mağdur ve yoksul kesimlerin maske ve hijyenik sıvıya ulaşımının sağlanmasını bekliyoruz. Bu talebimiz ile ilgili dilekçemizi Belediyemize ve toplu ulaşım sistemi (ETUS) yönetimine verdik. Basın yoluyla da diğer ilgili kurumlara ve makamlara görevlerini yapmaları konusunda çağrı yapıyoruz. Ancak en önemli konu da kentlilerimizin kurallara uyması, önlemlerini alması ve yetkili birimleri görevlerini yapmaları konusunda uyarmalarıdır." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Edirne Haberleri