Ön ödemeli su, oy birliğiyle kabul edildi

Edirne Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısında, ön ödemeli su sayaç sistemine geçilmesiyle ilgili usul ve esaslar ile uygulamanın başlangıç tarihinin Belediye Encümeni tarafından belirlenmesi maddesi, oy birliğiyle kabul...

Edirne Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısında, ön ödemeli su sayaç sistemine geçilmesiyle ilgili usul ve esaslar ile uygulamanın başlangıç tarihinin Belediye Encümeni tarafından belirlenmesi maddesi, oy birliğiyle kabul edildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Ön ödemeli su sayaçlarının tüm abonelerde kullanılması gibi bir talebimiz yok." dedi.

Edirne Belediye Meclisi 2016 yılında ön ödemeli su sayaç sistemine geçilmesiyle ilgili usul ve esasların belirlenmesi, uygulamaya geçilebilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması kararını almıştı. 2020 Aralık ayı olağan toplantısında, "Belirlenecek tarihten itibaren su, atık su ve artezyen inşaat abonelerinin ön ödemeli su sayacı kullanmaları; belirlenecek tarihten itibaren ise bütün inşaat abonelerinin her türlü su sayaçlarının su sayaç kutusu içine alınması, uygulama başlama tarihinin ve usul, esasların belediye encümeni tarafından belirlenmesi" konusu görüşüldü. Madde oy birliğiyle kabul edildi.

Oylama öncesinde açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ön ödemeli su sayaçlarının tüm abonelerde kullanılması gibi bir talepleri olmadığını söyledi. Gürkan, "Bütün sayaçları ön ödemeli sayaca geçirecekmişiz gibi bir anlam çıkıyor. Biz 2016'da o dönemdeki belediye meclisinde, Edirne'de ön ödemeli su sayaç sistemine geçilmesi için bir çalışma yapılmasının kararını almıştık. Ardından ilgili arkadaşlarımız farklı şehirlerde birçok örneği yerinde inceledi. Nereye gitseler, kiminle görüşseler, herkesin ön ödemeli sayaçtan çok memnun olmadığı sonucu geldi. Örneğin %90 oranında ön ödemeli sayaç kullanan Bolu Belediyesi geçen ay mecliste aldığı kararla tekrar mekanik sayaca geçme kararı aldı. Bütün bunlara baktığımızda, ön ödemeli sayacın Edirne genelinde bütün abonelerde kullanılması gibi bir talebimiz ve fikrimiz yok. Bunu kesinlikle söylüyorum. Ancak Edirne'de bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri şu; yeni başlayan inşaatlarda müteahhit inşaat suyu abonesi oluyor, inşaatını yapıyor, ön ödemeli sistem olmadığı için inşaat bittikten sonra hatırı sayılır miktarda o inşaat suyu aboneliğine ait bir borç bakiyesi kalıyor. Son yıllarda yapılan düzeltmelerle vatandaşlarımızın yapı kullanma belgesi alınmamış dairelerine su, gaz, elektrik aboneliği yapılıyor. Bu dairelerde oturan vatandaşlarımız su faturalarını zamanında ödese dahi, binanın ana sayacı olan inşaat suyu aboneliği üzerinden su verilmeye devam ettiği için ana sayaçta borç var. Müteahhit arkadaşın işi bozuluyor, çeşitli nedenlerle ödeme güçlüğü içerisine düşüyor. Biz bu borcu, o arkadaştan tahsil edemiyoruz. Tahsil etmenin en kesin yolu, ana sayacın suyunu kesmek. Borcu olan ana sayacın suyunu kestiğimizde bu sefer hiç borcu olmayan, dairede oturan vatandaşımızın da suyunu kesmiş oluyoruz. Edirne'de bu şekilde hatırı sayılır miktarda sorunlu binamız var. 2021'den itibaren sadece yeni başlayacak inşaatlarda ön ödemeli sayaca geçmeyi planlıyoruz. Hem oradan daire satın alıp kullanacak vatandaşlarımız ileride sıkıntı yaşamasın, hem müteahhit arkadaşımız bu borcu biriktirip sıkıntı yaşamasın, hem de belediye alacakları konusunda sıkıntı yaşamasın diye bu konuyu meclisin gündemine getirdik. Bir hazırlık evresi gerektiğinden tarih koymadık. Uygulamaya başlama tarihi ile usul ve esaslar için belediye encümenine yetki verilmesini bu yüzden talep ediyoruz." diye konuştu.

Edirne Haberleri