Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık'ın da katıldığı Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen panelde, kadınların toplumsal hayatımızdaki yerinin önemine vurgu yapıldı.
Kadın kooperatiflerindeki gelişime dikkat çeken Kırbıyık, Edirne'deki 17 kadın kooperatifinin kurulumunun tamamlandığını müjdeledi. Ayrıca, 15'inde üretim sürecinin başladığını da belirtti. Yaklaşık 200 kadının bu kooperatifler aracılığıyla üretim sürecinde yer almasından mutluluk duyduğunu söyledi.
'Kadın Kooperatifleri Çok Hızlı Gelişiyor'
Edirne'deki kooperatiflerinin henüz kuruluş ve başlangıç döneminde olduğuna dikkat çeken Kırbıyık, bu süreçte hızla gelişme kaydedildiğini ve kararlı adımlar atıldığını dile getirdi.
Bazı kooperatiflerin Türkiye'nin her yerine pazarlama yeteneği olduğunu söyleyen Vali, şunları kaydetti:
Ama resmin bir diğer yüzü de var, o noktada da şunu görüyoruz. Henüz kabuğunu kıramamış, henüz üye sayısını 7'den yukarıya çıkartamamış, henüz doğru ürün seçememiş kooperatiflerimiz de var. Her işte olduğu gibi kadın kooperatifçiliğinde de sürdürülebilirlik son derece önemli. Aslında hayatımızın her aşamasında bazı kararlı çok hızlı alıyoruz. Yeterince fizibilite çalışması yapmaksızın büyük bir hevesle başlıyoruz. Karşımıza çıkan ilk güçlükte de o hevesimiz hızlıca sönüyor ve yerini yılgınlığa bırakıyor. Bu noktada önümüzdeki en önemli sorun bu gibi gözüküyor.
Kadın kooperatiflerinde teknolojinin kullanıldığını ve rekabetçi ortamda hem güçlü, hem kararlı hem de sürdürülebilir adımlar atmaya devam edilmesi gerektiğini belirterek 'kadın güçlü olursa, toplum da güçlü olur' dedi.
Trakya Üniversitesi'nin Kadın Çalışan Sayısı Neredeyse Yüzde 50
Öte yandan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da üniversitenin akademik ve idari personelinin %49.73'ünün kadınlardan oluştuğunu söyledi. Kadın kooperatifçiliğinin büyük bir fırsat olduğunu belirten rektör, şu ifadeleri kullandı:
Güçlü kadın güçlü toplum, güçlü Türkiye. Evlatlarımızı yetiştiren anneler güçlü olursa, eğitimli olursa bu bütün topluma her alanda sirayet edecektir. Bu çalışmaları bu yüzden destekliyoruz.
Trakya Üniversitesi'ndeki tüm birimlerle kooperatifçiliğe adım atmak isteyen kadınların yanında olduklarını söyleyen Tabakoğlu, 50'ye yakın kooperatifin kuruluşuna destek verdiklerini dile getirdi.
53 İlde Temsilcilik
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu ise kadın kooperatiflerinin sürdürülmesi ve yaygınlaşması için temsilciliklerinin bulunduğu 53 ilde kooperatiflerin kurulmasına öncülük ettiklerini söyledi.
Geleneksel üretim yapan kadınların ekonomik olarak güçlenmesine yardımcı olduklarını söyleyen Gümrükçüoğlu şu ifadeleri kullandı:
Kadınların üretime katılması, onların hem kişisel mutlulukları, hem de ailelerinin güçlü ve sağlıklı olması açısından çok önemli. KADEM olarak bugüne kadar 50'ye yakın kooperatifin kuruluşuna destek verdik. Bu sayede yüzlerce kadına istihdam sağladık. Edirne'den Bayburt'a, Kocaeli'nden Mardin'e, Kırıkkale'den Isparta'ya kadar, temsilciliklerimizin bulunduğu şehirlerde açtığımız ve desteklediğimiz pek çok kadın kooperatifi var.