Selimiye Camisi'nde Bu Yıl Gelenek Yapılamayacak

Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Selimiye'nin mahya asılan minarelerinde süren onarım nedeni ile bu sene mahya yanmayacak.Ramazanda caminin minarelerine aralıklarla 1999'a dek mahya gerilmişti. Bu tarihten beri çeşitli sebeplerle 16 sene...

Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Selimiye'nin mahya asılan minarelerinde süren onarım nedeni ile bu sene mahya yanmayacak.

Ramazanda caminin minarelerine aralıklarla 1999'a dek mahya gerilmişti. Bu tarihten beri çeşitli sebeplerle 16 sene mahyasız kalan minareler 2015'te "Alemlere rahmetsin" yazısıyla süslenmişti.

Sonraki 7 sene boyunca mahyalarla süslenen Selimiye'nin üç minaresinde bu yıl iskele kurulu olduğu için ramazan ayı mahyasız yaşanacak.

Onarımın Ardından Gelenek Sürecek

Edirne Müftüsü Hasan Başoğlu tarafından Osmanlı geleneği olan mahyanın, ramazan ayında kente ayrı bir güzellik ve ayrıcalık kattığını dile getirdi.

Restorasyon sonrası geleneğin süreceğinin altını çizen Başoğlu, "Gönül isterdi ki Selimiye Camisi'ne de mahya asalım. Selimiye'de mahya olsa çok hoş olurdu. Edirne'de Selimiye Cami'mizde önceki yıllar mahyalar asılır ve yurt içi ve yurt dışından gelen vatandaşlarımıza bir mesaj verir, onların gönüllerini okşardı. Restorasyon nedeniyle mahya asılmayacak. İnşallah restorasyon yapıldıktan sonra buradaki Osmanlı miraslarını mahyalarla süsleriz." şeklinde konuştu.

Başoğlu, Türk-İslam sanat eserlerinin zirve isimlerinden Selimiye Camisi'nin teknik, manevi ve estetik değerleriyle döneminin ve sonraki zamanların en muhteşem eserlerinden sayıldığına dikkat çekti.

Cami ve külliyesinin UNESCO'nun Kültür ve Miras Listesi'nde yer almasının ardından ziyaretçi sayısının da arttığına değinen Başoğlu, caminin restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın ilgisini çekeceğini dile getirdi.

Edirne Haberleri