Selimiye Camisi'nde Kurşun Örtü Çalışmaları Tamamlandı

Selimiye Camisi'nin geleceğe güvenle taşınması için 2021'in kasımında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ve yaklaşık 3,5 sene sürmesi planlanan restorasyon, yapının içinde ve dışında eş zamanlı sürüyor.Caminin...

Selimiye Camisi'nin geleceğe güvenle taşınması için 2021'in kasımında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ve yaklaşık 3,5 sene sürmesi planlanan restorasyon, yapının içinde ve dışında eş zamanlı sürüyor.

Caminin en önemli kısımlarından ana kubbede de güçlendirme ve enjeksiyon çalışmaları yapıldı.

Kubbenin güçlendirilmesinden sonra kurşun kaplamaları sökülerek yenileriyle değiştirildi.

Üzeri brandayla örtülen kubbeye su değmemesi için titizlikle çalışılırken, zaman zaman sağanaklar sebebi ile çalışmalara kısa süreli ara verildi.

Kubbe kurşun kaplama işi meteorolojik raporlara bağlı olarak planlanarak tamamlandı.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Selimiye Camisi'nin kapsamlı restorasyon çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Kentte göreve başladığı gün cuma namazını Selimiye'de kıldığında restorasyon sebebi ile kubbeyi göremediği için üzüldüğünü aktaran Vali Kırbıyık,"'Edirne'ye vali olduk ama bakalım bu Selimiye'nin kubbesini görmek bize ne zaman nasip olacak?' dedim. Sonra bunun da bir nimet olduğunu anladık. Şimdi ezan okunurken, iskeleye bakınca gerek içeriden, gerek dışarıdan kurulan iskelenin birçok nimetinin olduğunu fark ettim." şeklinde konuştu.

Kırbıyık, kente gelen misafirlerle beraber restorasyon çalışmalarını incelemek için kubbe kısmına 50 kezden fazla çıktığını, şehrin siluetini konuklara gösterme fırsatı bulduklarını aktardı.

Edirne Haberleri