"Su Taşkınları ve Bölgesel Çözümleri" Paneli (Foto Galeri)
"Su Taşkınları ve Bölgesel Çözümleri" Paneli (Foto Galeri)
127
20 Mart 2016 Pazar günü saat 09.00'da Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Konferans Salonunda başlayan "Su Taşkınları ve Bölgesel Çözümleri" konulu panele 150'ye yakın kişi katıldı.
227
Edirne Tabip Odası, Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve Edirne Doğa Sporları Kulübü Derneğinin ortaklaşa düzenlediği panele ...
327
... Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkan Yardımcısı Ayten Eren ile birlikte çok sayıda konuşmacı ve dinleyici katıldı.
427
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkan Yardımcısı Ayten Eren, taşkınlar konusunda henüz bir adım atılmadığını belirterek, "Sivil toplum örgütlerinin tartışma sürecine katılmasının yaratacağı etkiyle, çözüm için yeni adımlar atılabileceğine inanıyoruz." dedi.
527
Ayten Eren'den sonra kürsüye çıkarak söz alan CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, "Edirne'nin Selimiyesiyle, Osmanlı'ya başkentlik yapmış olmasıyla, bir tarım kenti, bir turizm kenti, bir tarih kenti olmasıyla anılması gerekirken; zaman zaman taşkınlarla anılır hale gelmiş. Bundan dolayı bir Edirneli olarak iyi şeyler hissetmiyorum. Bugünkü panelin ciddi bir şekilde, ciddi bir sonuçla, üç ülkenin ortaklaşa karar vereceği ve bu sefer iyi niyetin ötesine de gideceği bir sonuç doğurmasını diliyorum. Gerçekten de üç ülkeyi ilgilendiren bir yerdeyiz.
627
Üç ülkenin çözüm üreteceği bir nehrimiz var. Daha eski yıllarda bu nehir, bu derece taşkınlarla anılmamış. Az önce Ayten Eren'in de dediği gibi, her akarsunun kendine özgü bir yapısı vardır. Dolayısıyla bu akarsuların kendine özgü yapısını artık bu dönemde bilinen her şey etkiler. Debisini, nereden aktığını, hangi aylarda ne kadar yük taşıdığını bilen bir bilim dünyasıyla karşı karşıyayız. Ama sanırım bu bilim dünyasına, politik dünya bu derece katkı sağlayamıyor. Politikacılar, bazı konularda geri kalıyorlar.
727
Özellikle, dünyanın gelişmiş ülkelerinden biri olduğu söyleyen, dünyanın 18. büyük akademisi olduğunu söyleyen bir ülkenin burada önayak olması lazım. Çünkü bu konu hepimizi yakından ilgilendiriyor. 14 yıldan beri ülkeyi yöneten bir iktidarın bu konuyu çözmesi son derece kolay. Başka yerlerde başka çözümler arayan iktidarın, bu konuda çözümler üretememesi, günü kurtaran tedbirlere yönelmesi, işte zaman zaman Meriç'ten bunalarak, zaman zaman Meriç'i biraz temizleyerek bu işler olmuyor. Daha ciddi çözümler üretmesi konusunda, biz muhalefet olarak her zaman onlara yardımcı olacağımızı söylemek istiyorum.
827
Ben Edirne'nin göç vermemesini, üreten ve halkça dönüşen mutlu insanlar olarak yaşamasını istiyorum. İnsanların burada turistik faaliyetlerde bulunmasını ve üç ülkenin de kardeşçe hep beraber alışveriş yapmasını, ticaret yapmasını istiyorum." dedi. Gaytancıoğlu, "Beni de buraya davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini bitirdi.
927
Ardından panelin ilk oturumu başladı. İlk oturumda, Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen konuşmacılar, panel konusuyla ilgili konuşmalar yaptı. Panelin sonlarında, dinleyiciler konuşmacılara sorularını yöneltti.
1027
Panelin öğleden sonraki oturumunda ilk olarak taşkınlar konusunda kompozisyon yazan ve dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
1127
İkinci oturumda Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Musa Uludağ, "Sel ve Taşkınlarla Meriç Örneği" konulu;
1227
Devlet Su İşleri Şube Müdürü Saadettin Malkara, "Edirne Taşkınlarının Dünü ve Bugünü" konulu;
1327
Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi Coşkun Molla, "Uluslararası Hukuk ve Türk Hukukunda Akarsular ve Taşkınlar" konulu;
1427
Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yavuz Güner, "Edirne Örneğinde Taşkınların Arkeolojik Alanlara Etkileri" konulu konuşma ve sunumlarını gerçekleştirdi.