Trakya Üniversitesi'nde Konferans: Edirne Mutfak Kültürü Konuşuldu

Trakya Üniversitesi (TÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Edirne Konferansı düzenlendi. Düzenlenen konferansta ise 'Edirne mutfak kültürü' konuşuldu.Konferansa katılan Edirne mutfak...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Edirne Konferansı düzenlendi. Düzenlenen konferansta ise 'Edirne mutfak kültürü' konuşuldu.

Konferansa katılan Edirne mutfak kültürü araştırmacısı Müşerref Gizerler, Edirne mutfağının Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya'nın buluşma noktası olduğunu söyledi. Müşerref Gizerler'in yanı sıra, TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, TÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin, öğrenci, öğretim üyesi ve vatandaşlar da etkinliğe katıldı.

Müşerref Gizerler, TÜ Merkez Kütüphane Recep Zogo Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, kent mutfak kültürü hakkında sunum yaptı. Ayrıca Edirne'nin Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerinden etkilendiğini ifade etti.

Edirne'nin Osmanlı hakimiyetine girmesinin ardından Anadolu'nun Rumeli kültürüyle birleştiğini belirten Gizerler, şunları kaydetti:

Etkileşim sürecinde yeni lezzetler kazandırılmış ve ortak lezzetler yaratılmıştır. Farklı inanç ve kültürlerin özel tatları, davranış kalıpları ve maddi unsurlarıyla tanışılmıştır. Yaşamın ve mutfağın içine alınan ve özgünlüğünün korunmasına imkan sağlayan anlayışla bütüncül olarak zengin bir Edirne mutfağının yaratılması sağlanmıştır. Bu durumda Edirne mutfak kültürünü, Türk mutfağının Orta Asya, Anadolu ve Balkanlar ekseni üzerinde farklı kültürel unsurlar ile buluşması olarak tanımlayabiliriz.

Öte yandan Gizerler, kentin zengin bir kültürel birikime sahip olduğunu, mutfak kültürünün göç hareketlerinde de etkili olduğunu belirtti.

Edirne Haberleri