TÜ'de "Deprem Sonrası Çocukların Kayıp ve Yas Tecrübeleri" Konuşuldu

Trakya Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde çevrim içi gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Saint Anselm College'den Prof. Dr. Patricia Favazza katıldı.Prof. Dr. Favazza...

Trakya Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde çevrim içi gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Saint Anselm College'den Prof. Dr. Patricia Favazza katıldı.

Prof. Dr. Favazza tarafından İngilizce olarak verilen seminerin yönetimini Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Ahmetoğlu gerçekleştirirken Öğr. Gör. Manolya Aşık Öztürk tarafından da eş zamanlı Türkçe çeviri yapıldı.

Seminerde, önemli kayıpların yaşattığı travma ve zorluklar ile psikolojik müdahale konuları ele alındı.

Prof. Dr. Favazza, çocuklarda aşırı öfke, saldırganlık, duygusunu belli edememe gibi psikolojik ve yorgunluk, kilo kaybı ya da alımı şeklinde fizyolojik birtakım etkiler görülebildiğini kaydetti.

Depremzede çocukların ruh ve beden sağlığının korunmasıyla ilgili yaklaşımlar konusunda bilgiler paylaşan Favazza, çocukların duygularını ifade edebilmeleri ve tanımlamalarının önemli olduğunun altını çizdi.

Deprem gibi büyük olaylarda çocukların duygularının değişebileceğini söyleyen Favazza, "Çok öfkeli olup bu öfkeyi vurarak yansıtan bir çocuğa 'Öfkeli olman çok normal. Ama bunun için birine vurman normal değil. Bunun yerine konuşabilirsin veya koşabilirsin' gibi seçenekler sunmak, duygularını ifade etmelerinde kolaylaştırıcı olacaktır." dedi.

Favazza, çocukların yaşadığı zorluklarla mücadele ailelere ve öğretmenlere önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

Edirne Haberleri