Tunca Nehri'nde Yeni Kriz: Evsel Atık Su Salınımı Çevrecileri Harekete Geçirdi

Sarayiçi Er Meydanı yakınlarındaki tarihi Kanuni Köprüsü civarında Tunca Nehri'ne atık su karıştığının görülmesi üzerine çevreciler tepki gösterdi.Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, binlerce balık...

Sarayiçi Er Meydanı yakınlarındaki tarihi Kanuni Köprüsü civarında Tunca Nehri'ne atık su karıştığının görülmesi üzerine çevreciler tepki gösterdi.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, binlerce balık ve su canlısının yaşadığı Tunca Nehri'ndeki sürdürülebilirliğe dikkat çekti. Korunması gereken önemli değerler olduğunu ve kentte biyolojik arıtma tesisinin olmadığını belirten Eren, şunları kaydetti:

Edirne gibi gelişmiş, çağdaş bir kentte hala ilkel, vahşi usullerle nehirlerimizi kirletmek hepimizin ayıbı, yerel yönetimlerin, kenti yönetenlerin ayıbı. Buna bir an evvel son verilmesi gerekiyor.

2017 yılında İller Bankası tarafından ihalesi yapılan biyolojik su arıtma tesisinin hala tamamlanamadığını belirten Eren, Tunca Nehri suyunun tarımsal sulamalarda da kullanıldığını hatırlattı:

Kanalizasyondan gelen deterjan, şampuan, sanayi atıkları ve kimyasal karışımlar son derece tehlikeli. Sağlıklı diye yediğimiz sebzeler bize zehir oluyor demektir bu. Bir an evvel bunun önlenmesi gerekiyor fakat 5 senedir aynı kirlilik devam ediyor. Kentimizi yönetenlerin önündeki birinci derece görev budur bence. Denetim, ceza ne gerekiyorsa yapılması gerek. Neden yapılamadığını da kamuoyuyla paylaşmak gerek.

Belediye Başkanı'ndan Yanıt 

Konuşmaların üzerine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise konuyla ilgili daha sonra açıklama yapacağını bildirdi.

Edirne Haberleri