Vali Kırbıyık'tan Balkan Şehitlerini Anma Günü Mesajı

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, mesajında, bir yüzyıla yakın Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapan Edirne'nin 20. yüzyılın başlangıç yıllarında tarihinin en zor günlerini geçirdiğini ifade etti.Balkan devletlerinin...

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, mesajında, bir yüzyıla yakın Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapan Edirne'nin 20. yüzyılın başlangıç yıllarında tarihinin en zor günlerini geçirdiğini ifade etti.

Balkan devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı giriştiği Balkan Savaşı'nda Mehmed Şükrü Paşa'nın kumandasında kenti 155 gün boyunca hiçbir destek alınmadan kahramanca savunulduğunu belirten Vali Kırbıyık, şu ifadeleri kullandı:

"26 Mart 1913'te Edirne için kara günler başlamış, kentin düşman eline geçmesi ile binlerce vatan evladı esir düşerek, Sarayiçi mevkiinde günlerce, açlık ve salgın hastalıklarla mücadele etmişlerdir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere her karış toprağı şehit kanları ile sulanmış serhat şehri Edirne'miz ve bu topraklar uğruna canlarını feda eden şehit ve gazilerimizi, 26 Mart Balkan Şehitleri Anma günü münasebetiyle şükran ve rahmetle anıyorum. Vatan size minnettardır, ruhlarınız şad olsun."

Edirne Haberleri