0-2 Yaş Bebeği Olan Anneler Hemen Başvursun! PTT 2400 TL Hesabınıza Yatıracak

Doğum yapan annelere iş yerlerinden 112 gün boyunca kullandıkları zorunlu izin süresi kapsamında 6.367 TL ve çoklu çocuk desteği kapsamında da yıllık 2.400 TL destek ödemesi yapılacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahibi ailelere yönelik yardımlarını sürdürüyor. Bu yıl gelen asgari ücret zammıyla birlikte evde bakım maaşı, yaşlılık maaşı ve engelli maaşı gibi birçok ödenek de zamlandı. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çocuklu annelere verilen çoklu doğum yardımı da güncellenerek artırıldı.

Çoklu doğum yardımı, muhtaç ailelerin çocuklarına, çocuğun doğumundan itibaren en fazla 24 ay süresince devlet tarafından PTT aracılığıyla ödeme yapılmasını sağlayan bir uygulamadır. Peki, çoklu doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır ve miktarı ne kadardır? İşte tüm detaylar...

"Çoklu doğum yardımı nereden ve nasıl alınır?" sorusu arama motorlarında hızla aranmaya başlandı. Aile Bakanlığı tarafından sağlanan destek ödemeleri, 2023 yılına girilmesiyle birlikte zamlandı. 0-2 yaş arası çocuğu olan anne babalara, 24 ay boyunca para yardımı sağlanacağı açıklanırken, başvuru formunu eksiksiz dolduranlara PTT aracılığıyla ödeme yapılacağı bildirildi. İşte, e-devlet çoklu doğum yardımı 2023 başvuru ekranı!

Çoklu Doğum Yardımı Nedir?

Çoklu doğum yardımı, muhtaç ailelerdeki 0-24 ay arası çocukların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilen bir yardım programıdır. Çoklu doğum yardımı şartlarını yerine getiren ve gerekli resmi belgeleri ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştıran aileler bu yardımdan yararlanma hakkına sahip olurlar.

Çoklu doğum yardımı, muhtaç ailelerin çocuklarına, çocuğun doğumundan itibaren en fazla 24 ay süresince devlet tarafından PTT aracılığıyla ödeme yapılmasını sağlayan bir uygulamadır. Başvurular, ikamet edilen il veya ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılmalıdır.

0-24 ay arası çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiği bu yardım türünde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından başvuruları kabul edilen kişilere çocuk başına 400 TL ödeme yapılmaktadır. Söz konusu ödemeler, iki ayda bir olacak şekilde annenin hesabına aktarılmaktadır.

2023 Çoklu Doğum Yardımı Kaç TL?

Hane içinde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 1/3'ünden az olan hanelere çoklu doğum yardımı verilmektedir. Bu miktar, yıllık hesaplandığında 2.400 TL'ye denk gelmektedir.

Kimler Çoklu Doğum Yardımından Faydalanabilir?

TC vatandaşı olan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’na göre muhtaç olduğu tespit edilen vatandaşlar bu programdan yararlanabilirler.

2023 Çoklu Doğum Yardımı Başvurusu Nereden Yapılır?

2023 Çoklu Doğum Yardımı başvuruları, başvuru yapacak kişinin ikamet ettikleri il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılabilmektedir. Bu vakıflara daha önce kayıt olanlar ve gereken şartları sağlayanlar bu yardımdan faydalanabilmektedir.

2023 Çoklu Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

  • Yardım alınması planlanan çocuğun TC vatandaşı olması
  • Hane içinde kişi başına düşen gelirin, net asgari ücretin 1/3’ünden az olması
  • Başvuru sahibinin 0-24 ay yaş aralığında hayatta olan ikiz, üçüz, dördüz ve üzeri sayıda çocuğunun olması
  • Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlerde sağlık kontrollerinin yapılması
  • Sağlık Bakanlığı’nın kriterlerine göre yapılan sağlık kontrol verilerinin USS üzerinden BSYBS’ye aktarılmış olması

2023 Doğum Parası Ne Kadar Oldu?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bir diğer destek ödemesi ise doğum yardımıdır. 2023 yılı için asgari ücretin brüt tutarına en düşük doğum yardım parası 6.367 TL'dir.

Doğum parasının miktarı ise doğum öncesi ve sonrası olmak üzere annenin toplam kullandığı 112 günlük (16 hafta) izin süresine göre hesaplanmaktadır. İkiz ve üçüz çocuklarının olması durumunda da bu süreye 2 hafta daha eklenmektedir.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen doğum parası, annenin doğum izni sonrasında Ziraat Bankası hesabına yatırılır. Paranın yatıp yatmadığı ise e-Devlet üzerinden kontrol edilmektedir. Ayrıca anneye emzirme ödeneği de verilmektedir.

Ekonomi Haberleri