2023 Asgari Ücret İçin Psikolojik Sınır Açıklandı! Bütün Hesaplar Tamam Olabilecek En Yüksek Rakam Duyuruldu

2023'e az bir zaman kaldı bu demek oluyor ki 2023 asgari ücretin belirlenmesine de çok az kaldı! 2023 yılına girerken şüphesiz gündemin zirvesinde 2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı yer alıyor. 7 milyon...

2023'e az bir zaman kaldı bu demek oluyor ki 2023 asgari ücretin belirlenmesine de çok az kaldı! 2023 yılına girerken şüphesiz gündemin zirvesinde 2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı yer alıyor. 7 milyon asgari ücretli çalışanından memuruna, ekonomistinden emeklisine, siyasetçisinden özel sektör çalışanına varınca herkesin gündeminde 2023 asgari ücret var.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasına az bir zaman kala gözler ve kulaklar yeni asgari ücretten gelecek habere odaklandı. 2023 asgari ücretin belirlenmesi için yapılacak toplantılar sonrası resmi olarak ortaya çıkacak asgari ücrete ilişkin kamuoyu bilgilendirmesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

Asgari ücret 2023 zammında heyecan doruktayken asgari ücrete dair açıklamalar da ardı arkasına geliyor. Bununla beraber yeni asgari ücrete ilişkin de çok sayıda tahmin yapılıyor.

Kasım Ayı Enflasyon Rakamları 2022 Belli Oldu

Öte yandan, Asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir veri olan kasım ayı enflasyon rakamları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon verilerini geçtiğimiz gün açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon rakamlarına göre enflasyon aylık bazda yüzde 2,88 artarken, yıllık bazda yüzde 84,39 oldu.

Açıklanan enflasyon verileri emekli, memur ve asgari ücretlilerin maaşlarını yakından ilgilendiriyor. Peki enflasyona göre 2023 asgari ücret ne kadar olacak?

Vergi Uzmanı Muhammed Bayram, CNN Türk'te yeni enflasyon rakamlarının asgari ücret zammına yansımasını yorumladı.

Enflasyona göre 2023 asgari ücret hesaplaması yapan Vergi Uzmanı Bayram, “8 bin lira civarını biz psikolojik sınır görüyoruz. En yüksek tahmin 8 bin lira asgari ücret için” şeklinde konuştu.

Uzman Bayram, açıklanan enflasyon rakamlarına göre canlı yayında bir hesaplama yaptı.

Bayram'ın Yaptığı Hesaplamaya Göre Açıklamaları Şu Şekilde:

"Enflasyonda baz etkisinden dolayı bir düşüş olduğunu görülüyor. Asgari ücrette tam olarak enflasyona göre bir belirleme yapılmıyor. Asıl ücret pazarlık masasından çıkıyor. Ama hükümet kanadından gelen 'Emekçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz' açıklamalarından dolayı enflasyona göre bir fiyat artışı olacağını duyuyoruz.

Geçen Yılkı Enflasyon Farklılığına Göre Asgari Ücret Hesabı Yaptı

Önceki zamanda yüzde 30'luk bir artış yapılmıştı. Ancak o dönemde enflasyon yüzde 42 idi. Yani yüzde 12'lik asgari ücretin almadığı bir fark var. Yine kasım ayı enflasyonu yüzde 62. Bir önceki dönemdeki enflasyon yüzde 42 idi. Böylece almadığı 20 puanlık farkla beraber asgari ücretlinin yüzde 32'lik bir fark var. Geçen yılın kasım ayına göre enflasyon yüzde 84, aralık ayına göre yüzde 62. Aralık ayını baz almamız lazım. Bu açıklamalara göre, yani enflasyon farkını baz alacaksak en az yüzde 32'lik fark görülüyor.

Yüzde 30'luk, 40'lık ve 45'lik Zamma Göre Asgari Ücret

Yüzde 30'luk bir artış olursa 7.150 TL, yüzde 40'lık bir artış olursa 7.700 TL, yüzde 45'lik bir zamma göre 7.975 TL civarına gelir. Öte yandan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın da bir açıklaması var, kırmızı çizgimiz şeklinde. Ama bu kasıma dair bir açlık sınırı idi. Aralık sonu itibarıyla açlık sınırı da artacaktır. Bu sebeple 8 bin lira civarını biz psikolojik sınır görüyoruz. 2023 asgari ücret için en yüksek tahmin 8 bin TL."

Ekonomi Haberleri