2023 Asgari Ücret İçin Rakam Verildi! Dikkat Çeken 'Ara Zam' Detayı

Milyonlarca vatandaş, 2023 yılında uygulanacak olan yeni asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. 2023 asgari ücretin yarın yapılacak 3. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu toplantısında belirlenmesi bekleniyor. Asgari ücrete...

Milyonlarca vatandaş, 2023 yılında uygulanacak olan yeni asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. 2023 asgari ücretin yarın yapılacak 3. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu toplantısında belirlenmesi bekleniyor. Asgari ücrete ilişkin açıklama ve tahminlerde yapılmaya devam ediyor.

Eski Devlet Bakanı ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işın Çelebi tarafından ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmeler yapıldı. Bakan Prof. Dr. Çelebi, dolar kuru tahmininde bulundu. Öte yandan, Çelebi asgari ücrete ilişkin önemli bir iddiada bulundu.

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini aktaran Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, FED’in 50 baz puan artırarak faiz oranlarını 4,1’e yükselttiğini ve enflasyonun da 9’dan 7,1’e düşmesine sebep olduğunu ifade etti.

FED kararlarının tüm dünyayı etkisini altına aldığını belirterek ABD’nin enflasyon hedefini de yüzde 2 olarak açıkladığına dikkat çeken Işın Çelebi,"FED bunda da kararlı. Gelişmiş ülkelerde, enflasyonla mücadelenin iktisat politikasının temeli haline geldiğini görüyoruz. ABD’nin, enflasyon oranı yüzde 2’ye inene kadar daraltıcı politikaya devam edeceği anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa İhracatında Zorlu Dönem

Rusya ve Ukrayna savaşının da süreceği yönündeki tahminini paylaşan Işın Çelebi, “Dijitalleşme, silah endüstrisinin de gelişmesine neden oldu. Önümüzdeki yılda bölgesel savaşların kolay kolay biteceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu. Öte yandan, Çelebi Euro’nun değer kazanmayı sürdürdüğüne, bunun da Avrupa’nın ihracatında zorlanılacağı anlamı taşıdığını belirtti.

Çelebi, 2023'ün doların yılı olacağı tahminini yaptı. Çin’in ise pandemide kapılarını kapattığına dikkat çeken Çelebi, “Gelecek sene, Çin ve Rusya ne kadar devrede olacak zaman gösterecek” diye konuştu.

Ünlü isim, ülkemizin ise 2023 Haziran'da yapılacağı tahmin edilen seçimlere hazırlandığının altını çizdi. Zor bir döneme girildiği kanaatinde olduğunu belirten Çelebi, 2023 yılını ilk 6 ay ve ikinci 6 olarak ayrı değerlendirmek gerektiğini ifade etti.

2023 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Bu dilimleri de doğru analiz için kendi içinde Ocak-Mart / Nisan - Haziran ve Temmuz sonrası olarak değerlendirdiğini belirttiği açıklamasında seçim ekonomisi sürecinin başladığını vurgulayarak, “Bunun etkisi ekonomik politikalarda görülmeye başlandı. EYT - Erken Yaşta Emeklilik yasası çıkacak. Bütçe politikaları da tamamen seçim ekonomisine yönelik çalışacak. Ocak’ta asgari ücret artışı olacak. 8.000 - 8.500 TL’ye gelecek. Ben, seçim öncesi Mart’ta da tekrar bir asgari ücret artışı olacağını ve maaşların 10.000 TL’ye yükseltileceğini düşünüyorum. Buna ek olarak 10 milyon emeklinin maaşlarını da yükseltmek gerekecek. Çünkü emekli maaşı 3.500 TL ve bu insanlar zor durumda. Buna özel önem vermek lazım” dedi.

Çelebi, ikinci altı aya ilişkin tahminlerini de paylaştı. Temmuz 2023’ten itibaren seçimin sonuçlanmasının ardından Türkiye’nin anti enflasyonist bir politika uygulayacağını öngördüğünü ifade etti. Enflasyonu aşağı çekme yönünde daraltıcı bir politika uygulamasını beklediğini belirterek, “Ciddi bir iktisat politikası uygulaması göreceğiz o dönemde. Merkez Bankasının bağımsızlığının daha önem kazandığı bir dönem olacak. Reformların olacağı bir dönem olacak. Bunlar hukuk, adalet ve demokrasi kurallarıyla başlayacak. Ekonomide de anti enflasyonist politikaya çok ağırlık verilecek. Bütçe politikaları da tekrar gözden geçirilecek” şeklinde konuştu.

Ekonomi Haberleri