2023 Asgari Ücrette Açıklanacak Rakamlar Belli Oldu! Asgari Ücret Bunlardan Biri Olacak

Çok sayıda vatandaş, 2023 yılına az bir zaman kala yeni asgari ücretin ne kadar olacağını heyecanla bekleniyor. Vatandaşlar, asgari ücrette uygulanacak 2023 zammına dair yapılan açıklamaları yakından takip ediyor. 2023 asgari...

Çok sayıda vatandaş, 2023 yılına az bir zaman kala yeni asgari ücretin ne kadar olacağını heyecanla bekleniyor. Vatandaşlar, asgari ücrette uygulanacak 2023 zammına dair yapılan açıklamaları yakından takip ediyor. 2023 asgari ücretin belirlenmesine çok ama çok az kaldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün üçüncü kez bir araya gelecek. Komisyonun bu toplantıda bir karara varacağı tahmin ediliyor.

2023 asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde birinci toplantıyı 7 Aralık'ta, ikincisi 14 Aralık'ta gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını bugün saat 14.00'te yapacak.

2023 Asgari Ücret İçin İlk Kez Rakamlar Verilecek

Üçüncü toplantıda, işçi ve işveren kesiminin masaya ilk kez rakamla oturacağı öngörülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3. toplantıda uzlaşma sağlanacağını, işçilerin beklediği, işverenin de ödeyebileceği bir ücretin belirleneceğini ifade etti.

Bilgin, "Esas problem şudur. Enflasyon şartlarında emekçilerin enflasyonun baskısından onları kurtaracak bir ücret seviyesinin belirlenmesi. Bunun yanı sıra işverenin ödeyebileceği bir ücret seviyesinin belirlenmesi" dedi.

Pazarlık Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verisine Göre Yapılacak

İşçi kesimini komisyonda temsil eden TÜRK-İŞ, yapılacak pazarlığın öncelikle Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının kasım ayına ait açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını talep ediyor. Bununla birlikte, refah payı ile enflasyona karşı satın alma gücünün korunmasını istiyor. Bu rakamsal taleple beraber gelir vergisi dilimlerinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması da TÜRK-İŞ'in pazarlık masasına taşıdığı konular arasında yer alıyor.

Asgari Ücrete İlişkin Olası Zam Senaryoları ise Şu Şekilde:

Oran (%)     Gelecek zam      Toplam ücret

35                1925 TL                7 bin 425 TL

40                 2 bin 200 TL        7 bin 700 TL

45                 2 bin 475 TL        7 bin 975 TL

50                 2 bin 750 TL        8 bin 250 TL

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Develi, kamuoyu beklentisinin yaklaşık 8 bin TL olduğunu ifade etti.

Asgari ücret son olarak 5 bin 500 TL olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin değişmesi ile çalışma hayatında çok sayıda parametre yeniden düzenlenecek.

Yapılacak toplantılardan sonra tespit komisyonu zam oranını açıklayacak.

Önceki sene net 2 bin 825 TL olan asgari ücret, ocakta yüzde 50 yükseltilerek 4 bin 253 TL yapıldı. Net ücret, temmuzda da yüzde 30 zam 5 bin 500 TL oldu.

Ekonomi Haberleri