2023 Asgari Ücrette Flaş Gelişme! 'Yeniden Belirlenecek' Denildi

7 milyonu aşkın çalışanı doğrudan, 85 milyon vatandaşı da dolaylı yoldan ilgilendiren 2023 asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyordu. Gerçekleştirilen 3 toplantı sonunda taraflar uzlaşmaya varamayınca Asgari Ücret Tespit...

7 milyonu aşkın çalışanı doğrudan, 85 milyon vatandaşı da dolaylı yoldan ilgilendiren 2023 asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyordu. Gerçekleştirilen 3 toplantı sonunda taraflar uzlaşmaya varamayınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücreti belirledi. 2023 asgari ücret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu.

Resmi Gazete'de, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafın belirlenen ve 2023 ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret kararı yayımlandı. Yeni asgari ücret 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlükte olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki hafta 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin zam oranını yüzde 54,66 TL olarak açıkladı ve yeni yılda uygulanacak asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğunu kamuoyuna duyurdu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında konuya ilişkin karar yayımlandı.

Kararda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 7 Aralık 2022'de başladığı çalışmalarını 22 Aralık 2022 tarihine kadar devam ettirdiği ve yaptığı dört toplantı sonucunda; son toplantıya işçi temsilcilerinin katılmamalarına karşılık, günlük asgari ücretin 333 lira 60 kuruş olarak belirlendiği belirtildi.

Asgari ücret desteğinin 2023 Ocak ilâ Haziran döneminde 250 TL olarak devam ettirileceği ifade edilirken, desteğin kapsamı ile usul ve esaslarının yeniden belirleneceğine dikkat çekildi.

'Ödenmesi Zorunlu En Az Ücret'

Kararın gerekçesinde asgari ücretin ödenmesi zorunlu en az ücret olduğunun altı çizilerek “Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir. Asgari ücretin belirlenmesi sırasında, Komisyonumuz, bu çerçevede bir karar alınması için çalışmış, işçilerin geçim şartları ve 2023 yılı enflasyon hedefi gibi faktörleri değerlendirmiştir. İşte bu çerçevede hareket eden Komisyonumuz; işçinin günlük asgari ücretini; 1/1/2023 31/12/2023 tarihleri arasında (333,60) üç yüz otuz üç lira altmış kuruş olarak belirlemiştir” ifadelerine yer verildi.

Ekonomi Haberleri