2023 Asgari Ücrette Rakam Kesinleşti! TÜRK-İŞ Başkanı Atalay Duyurdu

Milyonlarca vatandaş tarafından büyük bir merakla beklenen asgari ücret zammı için pazarlık maratonu başlıyor. 2022'de, 3'üncü kez asgari ücret zammında düzenlemeye gidiliyor. 2 bin 853 TL olan asgari ücret, 2 sene içerisinde...

Milyonlarca vatandaş tarafından büyük bir merakla beklenen asgari ücret zammı için pazarlık maratonu başlıyor. 2022'de, 3'üncü kez asgari ücret zammında düzenlemeye gidiliyor. 2 bin 853 TL olan asgari ücret, 2 sene içerisinde yapılan düzenlemelerle 5 bin 500 TL'ye çıktı.

Önümüzdeki sene yani 2023'te uygulanacak ücreti belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı bugün yapılacak. Toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak.

Komisyonda; işverenleri TİSK, işçi kesimini ise TÜRK-İŞ temsil edecek. Kamuyu temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları da komisyonda yer alacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci bulunacak. İlk toplantıda taraflar tekliflerini iletecek

İkinci toplantı ise 14 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilecek.

TÜRK-İş Başkanı Kesinleşen İlk Rakamı Verdi

TÜRK- İŞ Başkanı Ergün Atalay Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugünkü ilk toplantı öncesinde açıklamalar yaptı.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, 2023 yılında uygulanacak asgari ücrete dair önemli açıklamalarda bulundu. Ergün Atalay, "Bugün komisyonumuz asgari 7 bin 785 lira üzerinden, açlık sınırından başlayacak" şeklinde konuştu.

Tespit ettikleri açlık sınırının 7 bin 785 lira olduğunun altını çizen Başkan Atalay "Asgari Ücret müzakeresi 7 bin 785 TL'den başlayacak, nereye çıkabiliyorsa çıkacak" dedi. Atalay asgari ücrette uygun olmayan bir rakam çıkarsa masada olmayacaklarını da ifade etti.

Atalay'ın 2023 Asgari Ücrete Dair Açıklamaları Şöyle:

"Herkes bir rakam açıklıyor. Bizim bir rakamımız yok. Açıkladığımız rakam 7 bin 785 lira. Elimizde bir veri var. Açlık sınırı. Önümüzde problemli mesele nedir? Vergi. Ülkeyi yönetenlerin vergiyle ilgili düzenleme yapması gerekiyor. Emek, işçi sıkıntı içerisinde. Veremeyeceğimiz bir hesap dün de yoktu bugün de yok. Adil bir komisyon olsa, tamamı asgari ücretli olsa... Bundan evvel asgari ücretli bir engelliyi bu masaya oturttu. Bugün asgari ücret öyle ülkenin gündeminde ki... Bu konuyu konuşması gereken TÜRK-İŞ, TÜRK-İŞ'in dışındaki sendikalar. Asgari Ücret Komisyonu adil bir komisyon değil. 12 Eylül'den kalan sıkıntılı konular."

DİSK'in 2023 Asgari Ücret Teklifi

Öte yandan, DİSK 2023 asgari ücret zammının belirleneceği görüşmelere 13 bin 200 TL ile teklif sunacak.

Siyasilerin 2023 Asgari Ücret Rakamları

Sendikalarla birlikte siyasi partilerden de 2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücrete ilişkin rakamlar verildi.

Asgari ücret düzenlemesinde ilk talep CHP'den geldi ve CHP 2023 asgari ücretin 10 bin TL'nin üzerinde olması gerektiğini ifade etti.

HDP, asgari ücretin 12 bin TL olması gerektiğini belirtti.

İYİ Parti'de yeni asgari ücretin en az 9 bin 600 TL olması gerektiği iletti.

Asgari Ücret Ne Zaman Açıklanacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapacağı ikinci toplantının 14 Aralık’ta olacağı biliniyor. Diğer toplantı tarihleri ise henüz netlik kazanmadı. Komisyondan çıkacak karar sonrası belirlenecek 2023 asgari ücretin, aralık ayı sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılacağı öngörülüyor.

Ekonomi Haberleri