Bağ-Kur'lu çalışanlara tanımlanan prim eksiği tamamlama hakkından 4B ve 4C kapsamındaki işçiler de yararlanabiliyor. Yaş şartının kaldırıldığı ve herkese emekli olma yolunun açıldığı bugünlerde vatandaşlar, 'prim eksiği olan nasıl emekli olur?' sorusunu araştırıyor.
Peki, prim eksiği olan nasıl emekli olur? Prim eksiği olanların ne yapması gereklidir? Bağ-Kur affı çıkacak mı? Bağ-Kur emeklisi olma şartları neler? Bağ-Kur borç yapılandırma işlemi nasıl yapılır? İşte tüm merak edilen detaylar...
Eksik Prim Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) çalışıp, emekli olmak isteyen vatandaşların aynı zamanda prim günlerini de tamamlaması gerekmektedir. Emekli olmak için gereken çalışma süresini tamamlayamayanların prim gün sayıları eksik olur. Emekli olunabilmesi için prim günlerini de tamamlamaları gereklidir.
2000-2008 yılları arasında SGK tarafından kaldırılan geriye dönük borçlanma hakkı bildiğiniz üzere yürürlüğe girmişti. Bu hak ise sigortalı çalışanların eksik olan prim borçlarını ödeyerek daha erken emekli olabilmelerine imkan sağlıyor.
Eksik Prim Nasıl Tamamlanır?
Prim tamamlama işlemi için sigortalı kişilerin yatırılmayan eksik primlerini Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmesi gereklidir. Daha sonra ise eksik prim günleri için yine SGK üzerinden geriye dönük eksik prim başvurusu yapılması gerekmektedir.
SGK üzerinden başvuru yapıldıktan sonra ise kurumun istediği belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Gereken belgeler ise şöyledir:
- Emekli adayının kimlik belgesi
- SGK hizmet döküm belgesi
- Borçlanmaya sebep olan durum ya da durumlar
- Geriye dönük borçlanma başvuru formu
Gerekli tüm belgeler ile birlikte başvuru tamamlandıktan sonra SGK tarafından emekli adayı incelenir. Böylelikle de prim borcu tamamlama işlemine yönelik onay verilirse, ödeme planlaması yapılarak aday emekli olur.
2023 Bağ-Kur Affı Gelecek mi?
Bağ-Kur ve vergi borçlarına yönelik Türkiye'de bildiğiniz üzere zaman zaman af getiriliyor. 2021 yılında getirilen vergi affı, milyonlarca kişinin borçlarından kurtulmasına imkan sağlamıştı. Bağ-Kur'da da aynı şekilde zaman zaman af getirilerek emekli olmanın yolu açılıyor.
Bu yıl Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da (EYT) yaş sınırının kaldırılması üzerine milyonlarca Bağ-Kur'lu 'af gelecek mi?' sorusunu sormaya başladı. Enflasyon ortamı nedeniyle herkesin borçlarını ödemekte zorlandığı bugünlerde çok sayıda vatandaş Bağ-Kur affı duyurulmasını bekliyor. Ancak şimdilik Bağ-Kur affı kararına yönelik herhangi bir net açıklama bulunmuyor.
Bağ-Kur Emeklisi Nasıl Olunur?
Peşin ödemelerde gecikme zammıyla birlikte faizin de silindiği Bağ-Kur borcuna yönelik eğer af çıkarsa, çok sayıda vatandaş emekli olabilme imkanı sağlayacak. Bağ-Kur üzerinden emekli olma şartlarını sağlayan vatandaşlar, borç yapılandırma işlemiyle Bağ-Kur borçlarını ödeyerek emekli olabilecekler.
Bağ-Kur Borç Yapılandırması Nasıl Yapılır?
Bağ-Kur borç yapılandırması aynı SGK üzerinden olduğu gibi müracaat yoluyla gerçekleştirilmektedir. Bağ-Kur borcu olanların yapılandırma formu doldurarak başvuru yapması gereklidir. Bağ-Kur yapılandırma başvurusunu yapan emekli adaylarının ödeme vadeleri, geçmiş prim borçlarının gecikme zammı ve cezaları kaldırılır. Böylelikle yapılandırma yapan Bağ-Kur'lular gecikme zammı ve faiz ödemezler.
Borç yapılandırma talebi eğer SGK tarafından kabul edilirse, kısa süre içerisinde ödeme planı düzenlenir. Söz konusu plan sunularak anlaşma sağlanır ve böylelikle Bağ-Kur borç yapılandırma işlemi tamamlanarak ödemeler bitirilir.
Bağ-Kur Emeklisi Olma Şartları Nelerdir?
Bağ-Kur emeklisi olma şartları kadın ve erkeklerde farklılık göstermektedir. Şartlar kadınlar ve erkekler için şöyledir:
Erkek: 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi
Kadın: 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi