2023 Dul ve Yetim Aylığı Belli Oldu! Dul ve Yetim Maaşı Ne Kadar?

Yılbaşı öncesinde ve sonrasında, memur, emekli ve asgari ücrete yapılacak zam oranı netlik kazandı. Maaş zamlarının açıklanması ile birlikte, çeşitli ödemelerin yeni yılda ne kadar olacağı pek çok kişi tarafından araştırılmaya...

Yılbaşı öncesinde ve sonrasında, memur, emekli ve asgari ücrete yapılacak zam oranı netlik kazandı. Maaş zamlarının açıklanması ile birlikte, çeşitli ödemelerin yeni yılda ne kadar olacağı pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Bu kapsamda, yeni yılda dul ve yetim ayılığının ne kadar olacağı merak ediliyor.

2023 Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, emekli ve memur maaşlarına yüzde 30 zam yapıldığını açıkladı. Yapılan artış ile birlikte, dul ve yetim aylıklarına da yüzde 30 zam geldi. Yüzde 30 zam ile birlikte, yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 1.430 TL, en yüksek aylık ise 13 bin TL seviyesine çıktı.

Dul Maaşı Kimler Alabilir?

Dul maaşı alabilmek için gerekli şartlar şu şekilde:

Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması şartı var.

SGK'lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor. Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor.

Yine maaş alabilecek durumda çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda bunlar arasında pay edilebiliyor. Burada eş olarak tamamen nikahlı evlilikler kast ediliyor. Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak, çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmıyor

Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50'sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75'ini alıyor.

Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor. Bu hakkın elde edilebilmesi için ölen eşin en az 5 yıllık memuriyeti olması gerekiyor.

Ekonomi Haberleri