2023 Kira Artış Miktarı Ne Kadar Olacak?

Geçtiğimiz yıl yüksek enflasyon ve faiz artışları nedeniyle kiracıların ev kiralarını öderken zorlanmaması için kira artış miktarları sınırlandırılmıştı. Alınan bir kararla 1 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulanacak olan...

Geçtiğimiz yıl yüksek enflasyon ve faiz artışları nedeniyle kiracıların ev kiralarını öderken zorlanmaması için kira artış miktarları sınırlandırılmıştı. Alınan bir kararla 1 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulanacak olan artış miktarı yüzde 25 olarak belirlenmişti.

Fırsatçı Ev Sahipleri Beklemeye Geçti! 

1 Temmuz'da bitecek olan yüzde 25'lik sınır sonrasında fırsatçı ev sahipleri, yeni zamlar için şimdiden hazırlık yapmaya başladı. Boş konutlarını kiradan çeken ev sahipleri, fahiş zamlarla kiralık konut piyasasının yükselmesi için beklemeye geçtiler.

Yüzde 25'lik kira zammı sınırlamasının ardından 1 Temmuz'dan sonra kira artış oranının ne kadar olacağı herkes tarafından merak edilmeye başladı. Emlakçılara kiralık olarak verilen evleri geri çekmeye başlayan ev sahipleri, eğer uygulama devam etmezse, kira fiyatlarında fahiş artışlar yapmaya başlayacaklar.

TÜFE Yüzde 70'i Görebilir 

Kira fiyatlarında ciddi oranda yükseliş olacağına dair beklentiler artarken, Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu şu açıklamayı yaptı:

Devlet konutlarda kira zammını yüzde 25 ile sınırlamıştı. Bu uygulama 1 Temmuz’da sona erecek. O tarihten sonra da muhtemelen eski sisteme dönülecek. Tüfe oranı ortalaması ile kira zamları yapılacak. Bu yine yüksek bir orana karşılık gelecek. Şu anda yüzde 70 seviyelerinde bulunuyor ve yeni bir kira sorunu ile karşılaşılacak.

Kiralar Asgari Ücreti Aşabilir! 

Muhtemel olarak yaşanacak olan gelişmeleri aktaran Alpay Hacıoğlu, 1 Temmuz'dan sonra yaklaşık yüzde 60-70'lik bir kira zammı uygulanacağını aktardı. Asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğuna dikkat çeken Emlakçılar Odası Başkanı, büyük şehirlerde bu rakamın çok daha yüksek olacacağını vurguladı. Bunun yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini altını çizen Hacıoğlu, kira oranlarının söz konusu konutun semti, bölgesi ve bina özelliklerine göre belirleneceğini aktardı.

Ev Sahipleri Kira Zammına Hazırlanıyor! 

Fırsatçı ev sahiplerinin kira zammına hazırlandığını aktaran Hacıoğlu, “Yüzde 25 kira zammı sınırı sonrasında fırsatçı ev sahipleri kira fiyatlarını arttıracaklardır. Buna dair hazırlıkları olanlar olduğunu biliyoruz. Piyasa yeni kira zamları ile oluştuktan sonra kira fiyatları çok yükselecek. Kira fiyatlarını yükseldikten sonra onu düşürmeniz de mümkün değil. En fazla stabil devam etmesini sağlayabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

2023 Kira Zammı Ne Kadar Olacak? 

Kira zamları geçtiğimiz yıl belirlenen yüzde 25'lik zam sınırının ardından bu yıl, eğer yeni bir karar alınmazsa, TÜFE'ye göre uygulanacak.

Kiracılar hangi ayda konuta taşınıp kontrat yaptılarsa, genellikle ayın TÜFE verilerine göre kira artışıyla karşılaşacaklar. Yani, kontrata göre hangi ayda yeni kontrat dönemi başlıyorsa, o ayın TÜFE verileri kiraya zam olarak uygulanacak.

Bundan hareketle eğer bir örnek verecek olursak; Eylül ayında konut için kontrat yapan kişi, TÜİK'in Ağustos ayındaki TÜFE oranı kadar kirasını arttıracak.

Geçtiğimiz yılın verilerine baktığımızda, Eylül ayında konutun kontratını yapan kiracı, 2022 Ağustos ayı TÜFE verilerine göre yüzde 54.69 kira zammı uygulaması gerekecekti. Bu kural, yüzde 25'lik sınır belirlendiği için uygulanmazken, bu yıl uygulanacak.

Yani; bu yıl Eylül ayında kira artışı yapacak olan kiracılar, Ağustos 2023 TÜFE verisine göre kira artışı yapacaklar.

Ekonomi Haberleri