27 Eylül EYT son dakika! 24 saate emekli olun! 45, 46, 47, 48 yaşında olanlar...

Yeni çıkacak olan yasadan yararlanmaya çalışıyorlar. Henüz bu kimselerin de yasa kapsamına alınıp alınmayacağı kesin değilken çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor ve sorunun 2022 sonuna kadar çözülmesi planlanıyor. ...

Yeni çıkacak olan yasadan yararlanmaya çalışıyorlar. Henüz bu kimselerin de yasa kapsamına alınıp alınmayacağı kesin değilken çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor ve sorunun 2022 sonuna kadar çözülmesi planlanıyor.  Çözüm birçok farklı yöntem inceleniyor. Yaşa bakılmaksızın prim ve gün şartı ile emekli olmaktan Avrupa modeli de denilen kesintili maaş ile emekli olmaya kadar pek çok şu an gündemde. Peki, emeklilikte yaşa takımlarda süreç nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar!

https://edirnejethaber.com/cumhurbaskani-flas-duyurdu-eytde-son-nokta-o-kisiler-eyt-muracaati-yapiyor/

Yasanın Kapsamının Belirlenmesi İçin Çalışmalar Sürüyor

Emeklilikte yaşa takılan kişilerin sorunlarının çözülmesinde en büyük problem kimlerin yasa kapsamına alınacağının belirlenmesi oldu. Çünkü borçlanma ile emekliliğini öne çeken kimseler de 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş hale geliyorlar. Dolayısıyla kendilerine bu hakkın tanınmasını istiyorlar. Fakat böyle bir hak tanındığı taktirde staj sürelerini borçlanan kimseler de erken emekli olmayı talep edebilirler.

Böyle bir durum yaşandığı taktirde emeklilik konusunda büyük bir keşmekeş yaşanacağı için yasanın kapsamının daraltılması da düşünülüyor. Bu nedenle prim gün sayısının ve çalışma süresinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gibi farklı çözümlere gidilebilir.

Adil Bir Sistem Oluşturulması Amaçlanıyor

Her ne kadar EYT kapsamına 5 milyon civarında çalışan girse de bu sayının daha da artması mümkün. Bu nedenle bulunan çözümün herkesi memnun etmesi ve birçok soruya cevap vermesi önemli. Örneğin emeklilik hakkı olan kimseler BAĞ-KUR. Emekli Sandığı gibi birden farklı kurumdan sigortalı olmuşsa hangi kuruma göre maaş bağlanacak.

EYT kapsamına dahil olan ama emekli olmak istemeyen kimseler nasıl değerlendirilecek? Bu ve bunun gibi birçok soruya cevap verebilecek bir sistem bulmak oldukça zor olduğundan çalışmalar oldukça yavaş ve titiz bir şekilde ilerliyor. Öbür yandan emekli olan kimselerin alacağı maaş ve bunun devlete maliyeti de hesaplanmaya çalışılıyor.

https://edirnejethaber.com/bakan-bilginden-milyonlari-ilgilendiren-asgari-ucret-ve-eyt-mesaji/

Ekonomi Haberleri