Altın Fiyatı Neden Yükseldi? Altın Fiyatlarının Arkasındaki İtici Güç Ne?

Altını ithal eden ülkelerden biri olan Türkiye, ABD Merkez Bankası'nın (FED) kararları nedeniyle fiyatlarda sürekli olarak değişiklik yaşıyor.2022'nin ikinci yarısındaki göreceli duraklamadan sonra gram altın cephesinde devam...

Altını ithal eden ülkelerden biri olan Türkiye, ABD Merkez Bankası'nın (FED) kararları nedeniyle fiyatlarda sürekli olarak değişiklik yaşıyor.

2022'nin ikinci yarısındaki göreceli duraklamadan sonra gram altın cephesinde devam eden kademeli yükseliş, yatırımcıları hareketlendiriyor. Peki, altın cephesindeki bu yükseliş neyden kaynaklanıyor? Altın fiyatı neden yükseliyor, ne kadar yükselecek?

Altın Fiyatında Son Durum Ne? 

Ons altın fiyatının yeni yıl öncesinde 1.800 doları aşması ve son kapanışını da 1.838 dolardan yapması oldukça etkileyiciydi. Gram altın cephesinde de yükselişin ateşlenmesi ve bugün yeni bir rekorun gelmesiyle birlikte yatırımcılar güzel kârlar elde etti.

Ons altın fiyatı, gün içinde 1.862 dolara kadar yükseldikten sonra şu anda 1.853 dolar seviyesinde seyrediyor.

Çeyrek altın fiyatı, gün içinde 1.869 TL'ye kadar yükseldi. Ancak gün içinde tekrar geri çekildi ve günü 1.851 TL'den kapattı.

Gram altın ise günün etkileyici kazancını sağlayan birim oldu. Gün içinde anlık olarak 1.135 TL'ye kadar yükselen gram altın, 1.115 TL civarında seyretti. Kapanışını ise 1.105 TL'den yaptı.

Altın Fiyatları Neden Yükseliyor?

Altın fiyatları neden yükseliyor sorusunun cevabı ise ABD Merkez Bankası'ndan geçiyor. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere FED kararları, Türkiye altını ithal eden bir ülke olduğundan, fiyatların değişiklik göstermesinde oldukça etkili. Bu nedenle ons fiyatında yaşanan herhangi bir hareketlenme, doğrudan gram altın fiyatına da yansıyor.

Yükselişin nedeni ise FED'in faiz kararında artık 'güvercin' bir tutum sergilemesi. Yani, FED'in artık sert faiz artırımları yapmayacağına dair piyasadaki iyimserlik, altın fiyatlarının arkasındaki itici güç.

Altın Fiyatları Yükselmeye Devam Edecek mi?

Halk TV yazarı Barış Soydan, FED'in faiz artırımlarının sonuna gelişinin altın fiyatında yükselişe neden olduğunu yazdı. Ancak fiyatların belirsiz olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:

FED bu yıl bir noktada faiz artırımlarını bitirecek. İşte bu beklenti altındaki yükselişin sürmesini sağlıyor. Ons altının bu yıl 2000 doları göreceğini söyleyenler de var, 3000 doları göreceğini söyleyenler de.

Ama acaba FED sahiden faiz artırımlarını bitirecek mi? Bu aslında o kadar kesin değil. Bunun için Amerika’da enflasyonun gerilemeye devam etmesi gerek. Eğer enflasyon beklenen hızda düşmez, hele bir de başını yeniden yukarıya çevirirse altınla ilgili umutlar suya düşebilir.

Kısacası içeride gram altının, çeyrek altının, hatta bileziklerin fiyatı, Amerika’nın enflasyonuna bağlı... Dünya ne tuhaf bir yer haline geldi, öyle değil mi?

Ekonomi Haberleri