Apartman ve Site Aidatları 2023'te Ne Kadar Olacak? Yüzde 100 Zam Geliyor!

Apartman ve site aidatları 2022 yılında yapılan yüksek orandaki zamlarla dikkat çekmişti. 2023 yılında aidatlara gelecek yeni zamlar ise dudak uçuklatacak. Sektör yetkilileri tarafından yapılan açıklamada maliyet artışı, yüksek...

Apartman ve site aidatları 2022 yılında yapılan yüksek orandaki zamlarla dikkat çekmişti. 2023 yılında aidatlara gelecek yeni zamlar ise dudak uçuklatacak. Sektör yetkilileri tarafından yapılan açıklamada maliyet artışı, yüksek enflasyon ve faturalara gelen zamlarla aidatlarda yüzde 100'e ulaşan zamların kapıda olduğu ifade edildi.

Gelen zamlardan apartman aidatları da nasibini alacak. Apartman aidatları için zam dönemine girildi. Bu sene satılık ve kiralık konut fiyatlarının artmasından sonra aidat fiyatları da artış gösterdi. Son dönemlerde kiralık konutlarda görülen fiyat artış hızı yavaşlamaya geçse de aidatlar için bu durum henüz söz konusu değil. 2023'ün Ocak ayında zamların apartman ve sitelerdeki aidatlara yansıyacağı tahmin ediliyor.

Özellikle işçi çalıştıran sitelerde 2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücrette yapılacak zammın yansıması beklenirken buna maliyet artışları ve faturalara gelen zamlarında ekleneceği öngörülüyor. Sektör yetkilileri, yüzde 100'e yakın bir zam beklediklerini dile getirdi.

Aidat Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Yasal olarak, aidat fiyatlarında herhangi bir artış sınırı yok.

Bir binanın aidatı belirlemek için ilk olarak bir işletme projesinin bulunması gerekiyor. Bu projede gayrimenkulün bir senelik tahmini gelir ve gider tutarları bulunuyor.

Buna göre, her katta oturanların vermesi gereken aidat oranı tespit ediliyor. Öte yandan kat maliklerinin  bu tutara itiraz etme hakkı bulunuyor.

Sektör yetkilileri, bedelin ekonomik gerekçelere uygun olmadan hatalı belirlendiğini düşünen vatandaşların Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurabileceğini belirtiyor. Öte yandan, site yönetimine başvurarak da revize talebinde bulunulabileceği ifade ediliyor.

Ekonomi Haberleri