Ara Zam İçin Sayılı Günler! Asgari Ücretli, Memur ve Emeklileri İlgilendiriyor

Temmuz ayı, şu anda milyonlarca asgari ücretli, emekli ve memur vatandaşların merakla beklediği bir tarih. Enflasyonun sürekli yükselişine karşı vatandaşları mağdur etmemek adına Temmuz ayında ara zam yapılması planlanmıştı.Asgari...

Temmuz ayı, şu anda milyonlarca asgari ücretli, emekli ve memur vatandaşların merakla beklediği bir tarih. Enflasyonun sürekli yükselişine karşı vatandaşları mağdur etmemek adına Temmuz ayında ara zam yapılması planlanmıştı.

Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarının Temmuz ayıyla birlikte yeniden değerlendirileceği açıklanmıştı. Bu kapsamda da zam miktarının öğrenilmesi için 1 ay kalırken kulislerde konuşulan rakamlar da medyada yer almaya başladı.

Artış Haberi Bakan Bilgin'den Gelmişti 

Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarından sonra gelen kulis bilgilerine göre Temmuz ayında yapılacak olan zamla birlikte en düşük memur maaşı, kamu işçisi maaşından daha düşük olmayacak. Ayrıca asgari ücret de 500 dolar seviyesine çekilecek.

Konuyla ilgili Vedat Bilgin'in yaptığı açıklama ise şöyle:

Asgari ücret sadece en düşük ücreti belirlemiyor. Asgari ücreti yukarı çıkardıkça, bütün ücretler yukarı doğru çıkıyor. 'Siz asgari ücreti yüzde 70 artırdığınız zaman üsttekiler de yüzde 70 artış bekliyor' diyorlar. Asgari ücretle ilgili bir tarihsel bir adım attık, geliri vergi dışı bıraktık. Asgari ücretten 1 buçuk yıldır vergi alınmıyor. Temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenleme yaptık ocak ayında, temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır.

Temmuz ayında belirlenecek olan maaşlar için kulislerde dönen rakamlarda ise 2023 yılının ilk 6 ayında açıklanan enflasyon verilerine göre bir artış öngörülüyor. Ancak konuyla ilgili çalışmalar henüz başlamadığından kesin olarak belirlenen bir rakam yok.

Yüzde 85 Zam Beklentisi

Temmuz ve Ocak aylarında yapılan zamın yanı sıra refah payının da ekleneceği en düşük memur maaşının kamu işçisinin maaşından düşük olmayacağı tahmin ediliyor. Böylelikle de yapılan hesaplamalarda en düşük memur maaşının refah payıyla birlikte Temmuz ayında 22 bin TL olması bekleniyor.

Temmuz ayında en düşük memur maaşın hakkında yapılan hesaplamalara göre yüzde 85'lik artış beklentisi dikkat çekiyor. Eğer beklenti gerçekleşirse, şu anda 11 bin 848 TL olan en düşük memur maaşının yüzde 85 artışla 22 bin TL'ye yükseleceği söylentileri kulislerde konuşuluyor.

Asgari Ücrette Ara Zam

Asgari ücretlilerin de büyük bir umutla beklediği Temmuz ayı için tahminler ortaya çıkmaya başladı. Asgari ücretin 500 dolar seviyesinde tutulacağı kulisleri güçlenirken hesaplamalar da yapıldı.

Eğer kulislerde de konuşulduğu üzere 500 dolarlık bir fiyata karar verilirse, asgari ücret Temmuz ayında 10 bin 500 TL seviyelerine yükselebilir.

Ekonomi Haberleri