Aralık Ayı Enflasyonu Ne Kadar Oldu? TÜİK Enflasyon Verilerini Açıkladı

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın belirlenmesi için kritik öneme sahip olan aralık ayı enflasyon verileri açıklandı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.Memur ve emekli maaşlarına...

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın belirlenmesi için kritik öneme sahip olan aralık ayı enflasyon verileri açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın belirlenmesi için kritik öneme sahip olan 2022 TÜİK aralık ayı enflasyon verileri büyük bir merakla bekleniyordu. Ocak ayının gelmesiyle birlikte gözler ve kulaklar TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranlarına çevrilmişti.

Vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konuların başında enflasyon verileri geliyor. TÜİK’in açıkladığı aralık ayı enflasyon verilerine dair sonuçlanan beklenti anketine 17 ekonomist katılım gösterdi.

TÜİK her ayın ilk haftasında bir önceki aya dair enflasyon verilini açıklıyor. Enflasyon verisi aynı zamanda emekli ve memur zam oranının belirlenmesinde de etkili olduğu için milyonlar tarafından merakla bekleniyordu.

Aralık Ayı Enflasyon 2022

TÜİK, Aralık ayı enflasyon oranını 3 Ocak Salı günü saat 10.00’da açıkladı. Aralık ayı enflasyonu verileri şu şekilde:

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %97,72 arttı, aylık %0,24 azaldı.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %64,27, aylık %1,18 oldu.

Son 6 Aylık Enflasyon Rakamları Şu Şekilde:

  • Temmuz ayı enflasyonu yüzde 2,37
  • Ağustos ayı enflasyonu yüzde 1,46
  • Eylül ayı enflasyonu yüzde 3,08
  • Ekim ayı enflasyonu yüzde 3,54
  • Kasım ayı enflasyonu yüzde 3,51
  • Aralık ayı enflasyonu yüzde 1,18

Ekonomistlerin Enflasyon Beklentileri Nasıldı?

3 Ocak Salı günü açıklanan aralık ayı enflasyon verilerine dair 15 kurumun beklentisine göre sonuçlanan anket dikkat çekmişti.

Buna göre 15 kurumun beklentisine bakıldığında senelik enflasyon beklentisinin yüzde 67 olmuştu. Yıllık enflasyon için de yapılan tahminlere göre en yüksek tahmin yüzde 69,1, en düşük tahmin ise yüzde 64,6 seviyesinde gerçekleştirildi. Yapılan ankete göre 11 kurumun 2023 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 44,5 oranında gerçekleşeceği yönünde oldu.

Ekonomi Haberleri