Aralık Kira Artış Oranı 2022 Ne Kadar? Yasal Oran Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu sabah Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Çok sayıda vatandaş, Aralık ayı kira artış oranının ne kadar olacağını merak ediyor. Verilerin ardından birçok vatandaş 'Aralık kira...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu sabah Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Çok sayıda vatandaş, Aralık ayı kira artış oranının ne kadar olacağını merak ediyor. Verilerin ardından birçok vatandaş 'Aralık kira artış oranı ne kadar?' sorusunun yanıtını aramaya başladı. Peki, Aralık'ta ev sahipleri kiraya yasal olarak ne kadar zam yapabilecek? İşte tüm detaylar...

TÜİK tarafından, Kasım ayı enflasyon verileri duyuruldu. TÜİK, Kasım ayı enflasyon verilerini saat 10.00 itibari ile açıkladı. Verilere göre tüketici fiyatları kasım ayında aylık olarak yüzde 2.88, yıllık ise yüzde 84.39 olarak kaydedildi.

Kira Artışı Hesaplama

Geçtiğimiz dönemlere damgasını vuran kira krizinden sonra ev sahiplerinin kiralara yüksek zam yapmasının ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek Kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu'nda Borçlar Kanunu'na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde Artış yapılabilme imkanı getiriliyor" ifadelerine yer verdi.

Aralık Ayı Kira Artış Oranı 2022

Normal şartlarda; Aralık ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara 12 aylık ortalamalara göre yüzde 70,36 artış uygulanacaktı.

Ancak kira artış oranında bu kısıtlama sebebi ile 12 aylık enflasyon oranının yüzde 25'in üzerinde olması durumunda kira zammı yüzde 25 olarak uygulanmak zorunda.

Yani yasal olarak bu ay da ev sahibi, yüzde 25'ten fazla zam yapamıyor.

Ekonomi Haberleri