Asgari Ücret Zammı İçin Heyecan Dorukta, Nefesler Tutuldu! İYİ Parti de 2023 Asgari Ücret Teklifini Duyurdu

2022'nin son günlerini yaşadığımız şu günlerde 2023 yılının yaklaşmasıyla beraber 2023'te uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı da milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Asgari ücrete 2023 yılında yapılacak...

2022'nin son günlerini yaşadığımız şu günlerde 2023 yılının yaklaşmasıyla beraber 2023'te uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı da milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Asgari ücrete 2023 yılında yapılacak zammın belirlenmesine az bir zaman kala asgari ücrete yönelik çok sayıda tahmin yapılırken açıklamalar da peş peşe geliyor.

7 milyon asgari ücretli çalışan maaşlarına yapılacak zammı beklerken, 81 milyon vatandaşta asgari ücrete gelen zamla birlikte pek çok şeye uygulanacak zammı bekler oldu. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun çok yakında gerçekleştireceği toplantı sonrası asgari ücret resmi olarak belirlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da 2023 asgari ücreti kamuoyu ile paylaşacak.  Asgari ücrete ilişkin talebini DİSK'in ardından son olarak İYİ Parti açıkladı. Peki İYİ Parti'nin 2023 asgari ücret teklifi ne? İşte detaylar...

Asgari Ücret 2023 Zammı Ne Kadar Olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asgari ücrete ilişkin açıklamasında, “Derdimiz aralık ayında yapılacak yeni değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak” ifadesini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023'te uygulanacak asgari ücret için enflasyona mesajı vererek “Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız” demişti. Bakan Bilgin, 24 Kasım 2022 Perşembe günü Star TV’de katıldığı programda ise, asgari ücrette yüzde 50’lik bir artış olup olmayacağına ilişkin, “Hayali değil, gerçekçi bir rakam üzerinde durmamız lazım” dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücrete 2023'te uygulanacak zamma dair “Bir rakam söylemem. Makul bir asgari ücretin belirlenmesine çalışılacaktır. Vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir artış olacağını düşünüyorum. Alım gücünün artırılması en temel hedeflerimizden biridir. Kimseyi hayat pahalılığı altında ezdirmeyeceğiz. Türkiye’de asgari ücret ortalama ücret anlamına gelmiştir. Umuyorum iyi oldu denilecek bir artış olacaktır” şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da “2023’ün başında bütün bu meselelerin ardı ardına neticelendiği, hayata geçtiği bir süreci yaşamış olacağız. Aralıkta asgari ücret, ocakta ise memur ve emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılacak” dedi.

Cumhur İttifakı ortağı Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de 2023 asgari ücrete ilişkin, “Kasım ayı enflasyonu belli olduktan sonra tabii aralık ayı enflasyonu da görüldükten sonra tahmin ediyorum ki, son 6 aylık enflasyon rakamının üzerine yüzde 15-20 de refah payı koyularak asgari ücret açıklanacaktır. Ben bu artışın genel itibariyle yüzde 40 ile 50 arasında olmasının doğru olacağını ve böyle olacağını da tahmin ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

2023 Asgari Ücrete Dair Muhalefetin Talepleri Neler?

Muhalefet cephesinden CHP Sözcüsü Faik Öztrak 2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin 7 bin liranın üzerinde olması gerektiğini belirtirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da asgari ücretin 2023 yılında 10 bin liranın üzerinde olması gerektiğini ifade etti.

2023'te asgari ücrete dair HDP ise 12 bin 500 TL’ye çıkarılmasını talep etti.

İYİ Parti'nin Asgari Ücret Teklifi de Belli Oldu

Son olarak İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da 2023 asgari ücret için tekliflerini duyurdu.

Kürşad Zorlu, yeni asgari ücret teklifi için “Ekonomi kurmaylarımız bugün başkanlık divanı toplantımıza İYİ Parti’nin asgari ücret konusundaki görüşlerini getirdiler. En az 9 bin 200 TL olması gerektiğini düşünüyoruz. İYİ Parti olarak önerimiz de 9 bin 600 TL’dir.” dedi.

Buna ek olarak üç ayda bir de asgari ücretin güncellenmesi gerektiği ifade etti.

Öte yandan, geçtiğimiz gün Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), yeni asgari ücret talebini 13 bin 200 TL olarak duyurmuştu.

Ekonomi Haberleri