Asgari Ücretliyi, Emekli ile Memuru İlgilendiriyor! Rekor Bekleniyor

Reuters Ekim ayı için yıllık enflasyon tahmini için yaptığı anketin sonuçlarını duyurdu. 12 katılımcının tahmininin yer aldığı ankette 'rekor' çıktı.Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 150 baz puan...

Reuters Ekim ayı için yıllık enflasyon tahmini için yaptığı anketin sonuçlarını duyurdu. 12 katılımcının tahmininin yer aldığı ankette 'rekor' çıktı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 150 baz puan düşürmesinin ardından enflasyon tahminlerini de yukarıya çekmişti. Gelecek günlerde açıklanması beklenen enflasyon verisi öncesi rekor tahminleri geldi.

Enflasyondaki her artış asgari ücret ile birlikte memur ile emekli maaşlarını da etkilediği için milyonların gözü gelecek olan enflasyon rakamlarına çevrildi.

24 Senenin Zirvesi Olacak!

TÜFE'nin Ekim'de TL'deki birikimli değer kaybının da etkisiyle aylık yüzde 3.6 yükselmesi senelik bazda ise 24 senenin yeni zirvesi olan %85.6'ya yükselmesi bekleniyor.

Reuters'ın Ekim ayı anketinde yıllık enflasyonun yüzde 83.8-87.4 oranında olacağı tahmin ediliyor. TÜFE, en son Haziran 1998'de %90.6 yükseliş kaydetmişti.

Merkez Bankası, yükselen enflasyona rağmen iktisadi faaliyette ivme kaybının sürdüğüne dikkat çekerek politika faizini 150 baz puan daha indirerek yüzde 10.5 seviyesine çekti.

Ankette aylık enflasyonun ise %3.6 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor; yüzde 2.6-4.6 bandında tahminler bulunuyor.

Yıl Sonu Tahmini Yüzde 70.25 Oldu

Reuters'ın ankette yer alan yıl sonu tahmini yüzde 70.25 oldu.

Merkez Bankası, senenin son enflasyon raporunda Kasım'dan sonra enflasyonun mevcut seviyesinden hızlı bir şekilde düşeceğini ifade etti fakat yıl sonu tahminini yüzde 65.2 seviyesine çıkarttı.

Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirerek enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor.

Ekonomi Haberleri