Bazı Emekliler Ocak Ayında Zam Alamayabilir! Memur Maaş Hesaplamalarındaki Detay Ortalığı Karıştırdı!

Zammın kök maaşlara yapılması nedeniyle zamsız kalan emeklilerin, bu Ocak ayında da zam alamama ihtimali gündeme getirildi.

En düşük maaşı alan emeklilerin aylıklarında, kök maaşlara zam yapıldığı gerekçesiyle artış yapılmazken, aynı sorun memur maaşları için de gündeme geldi. Enflasyon farkı ile toplu sözleşmeden kaynaklanan zammın memur maaşlarının kök maaşına uygulanması durumunda yeni yılın başında zam alamama durumuyla karşı karşıya kalınabileceği gündeme geldi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında emeklilere verilen yüzde 25’lik zam, sadece kök maaşlara uygulanmıştı. Bu nedenle de en düşük emekli maaşı 7.500 TL olarak kalmış ve zam yapılmamıştı. Şimdi ise aynı sorun memur maaşları için öngörülüyor. Peki, ekonomistler konuyla ilgili olarak ne diyor? En düşük emekli aylığını alanlar için yine zam verilmemesi durumu gerçekleşebilir mi?

Hakem Kurulu Hükümetin Zam Teklifini Onayladı

Memur-Sen tarafından Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na taşınan zam oranı ve çeşitli sosyal ve mali haklarda dün nihai karar verildi. 2023 yılı için hükümetin de teklif etmiş olduğu yüzde 15 + 10, 2025 yılı içim de yüzde 6 +5 artış yapılacağı netleşti.

Maaşlarda Kök Ücrete Dikkat!

TBMM tarafından Temmuz ayında kabul edilen yasaya göre, memurların kök ücretlerine uygulanan yüzde 17.55’lik zama seyyanen zam eklenmedi. Yani, kök ücretlere uygulanan zam yüzde 17.55 ile sınırlı kalırken, seyyanen zam “ilave ödeme” şeklinde kabul edildi. Bu nedenle de en düşük memur maaşı 22 bin lira olarak belirlendi.

Buradan hareketle yapılan hesaplamalarda memurların kök maaşı 13 bin 870 TL oldu. 2024 ve 2025 yılları için yapılan toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda verilen zammın 22 bin TL değil, 13 bin 870 TL üzerinden uygulanacağı öğrenildi. Bu zammın üzerine de 8 bin 77 TL seyyanen zammın ekleneceği biliniyor. Yani maaşlar 13 bin 870 TL üzerinden zamlanıp, üzerine 8 bin 77 TL seyyanen zam eklenerek hesaplanacak.

Çeşitli ekonomistler ise konuyla ilgili olarak sosyal medyadaki paylaşımlarında, oransal olarak yüksek gözükse de zamlarda daha düşük bir rakamla karşılaşmanın mümkün olduğunu kaydettiler.

Ekonomi Haberleri