Çalışanlar Bu Haberi Davulla Zurnayla Karşılayacaklar! O Tarihte 11.402 TL Verilecek

Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından, zamlı ödemeler ile ilgili pek çok kişi araştırmalar yapmaya başladı.

İşçi ve işveren temsilcileri asgari ücrete yapılacak olan ara zammı belirleyebilmek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında geçtiğimiz haftalarda bir araya geldi. İlk iki toplantının ardından üçüncü toplantı sonrasında yapılacak açıklama milyonlarca asgari ücretli çalışan tarafından büyük bir merakla bekleniyordu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısının sona ermesi ile birlikte kameraların karşısına geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete yüzde 34 oranında zam yapılması için mutabakata varıldığını belirtti. Söz konusu artışın duyurulmasının ardından, asgari ücret ile ilgili araştırmalar da hız kazandı.

Asgari Ücret Kaç TL Oldu?

Asgari ücrete yapılan ara zam ile birlikte, geçen yılın son günlerinde 8.506 TL olan tutar, 11.402 TL seviyesine yükseldi. Yüzde 34’lük artışa dair bilgi veren Bakan Işıkhan "Tespit edilen yeni asgari ücretin bayram öncesinde ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Çalışma uzlaşmasıyla kararlaştırılmıştır. Asgari Ücret brüt 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payı içeren oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz." dedi.

Zamlı Asgari Ücret Ne Zaman Yatacak?

Yüzde 34 zammın açıklanması ve asgari ücretin 11 bin 402 TL seviyesine çıkması ile birlikte, zamlı asgari ücretin ne zaman hesaplara yatacağı merak konusu oldu. Yeni asgari ücret, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Her ayın ilk günlerinde maaş alan kişiler de 1 Ağustos tarihinden itibaren zamlı asgari ücreti alabilecekler.

Emekli Zammı Son Durum

Asgari ücret zammı için sürecin tamamlanması ve doğrudan 7 milyon asgari ücretliyi ilgilendiren zammın ilan edilmesi ile birlikte, tüm gözler emekli ve memur zammı için yapılacak açıklamalara çevrildi. Emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam hesaplanırken altı aylık enflasyon verilerine bakılıyor. Yılın ilk beş ayındaki toplam enflasyon yüzde 15,26 olurken, haziran ayı enflasyon rakamları ise henüz açıklanmadı. 5 Temmuz’da haziran ayı enflasyonun açıklanmasının ardından emekli zammı daha net hesaplanabilecek. Emekli ve memur maaşlarında enflasyon oranına ek olarak refah payı artışı sağlanacağı da gündeme geliyor. Temmuz ayının ilk günlerinde, refah payı artışı olup olmayacağı da belli olacak.

Ekonomi Haberleri