Devletin sağladığı yardımların ardı arkası kesilmek bilmiyor. Ya Aile Bakanlığı ya da SGK aracılığı ile sağlanan bir çok ödeme bulunuyor. Yardım programı ile sağlanan destekler vatandaşın hayatını idame ettirmesine adeta ön ayak oluyor. SGK kapsamında şartları taşıyan bireye 9 bin 932 TL destek ödemesi kamu bankaları aracılığı ile sağlanıyor. Özellikle de 2022 senesi itibari ile devletin vatandaşa sunduğu imkanlar tam sürat artarak devam ederken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığı ile de bir çok destek sağlanıyor. Belirli şartlara uyan vatandaşa bu imkanlar ile birlikte bir çok destek sağlanıyor. Aile Bakanlığının sunduğu imkanların yanı sıra sigortalı vatandaş için de bir çok destek ödemesi bulunuyor.
SGK tarafından sigortalı vatandaşa sunulan destek paketi ödemeleri gün gün artıyor. 1 sene boyunca en az 90 gün sigortası bulunan vatandaşa destek ödemesi belirli şartlar altında yapılıyor. 2023 senesi Ocak ayında asgari ücrete yapılan zam bir çok ödemeyi etkilemiş bulunuyor. Asgari ücret zammı sonrasında bir çok ödemeye zam yapılmış iken SGK tarafından sunulan destek de 9 bin 932 TL olarak ödeniyor. Çalışana da bu sayede maddi açıdan destek sağlanabiliyor.
9 Bin 932 TL Destek Ödemesi
Ödeme miktarları, sigortalıların kazançları ve sigortalılık sürelerine göre değişkenlik gösterirken, doğum yapan annelere ödenen izin parası olarak da biliniyor. Devlet tarafından 112 günlük süre baz alınarak anneye destek ödemesi sağlanıyor. Bu da doğum izin parası olarak hesaplara aktarılıyor. Doğum yapan çalışan anneler doğumdan önce 8 hafta ve doğum sonrasında da 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık izin hakkına sahip olduğu biliniyor.
Sadece Biyolojik Anneler Değil
Devlet tarafından şartları açıklanan doğum parasından sadece biyolojik anneler değil, evlat edinen ve çakışan anneler de faydalanıyor. Çocuklara rahat bir yaşam sunmak adına SGK tarafından annelere ödenen bu yardımdan faydalanmak için yeni doğum yapmış olmak gerekiyor. SGK çalışan annelerin ve çocukların refahını ve sağlığını korumak adına bu destek programı kapsamında ödemelerde bulunurken, hem anne çocuk sağlığı hedefleniyor hem de anne ve çocuğun daha iyi bir ortamda kalması sağlanıyor.
Öte yandan doğum yapılmasının akabinde bir kaç saat boyunca anneye 1.5 saatlik süt izni de veriliyor. 16 haftalık analık izninde, kadınlara çalışmadıkları her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verileceği SGK tarafından açıklanıyor. Ülkemizde birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün ve sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle yarı zamanlı çalışma hakkı veriliyor. Anneler bu sayede çocuklarına daha fazla vakit ayırabilirken, diğer taraftan da daha kolay çalışma standartına ulaşıyor