Depoları Dolduracak Araç Sahipleri Dikkat! Akaryakıt Fiyatları Yeniden Değişti

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve döviz kurundaki oynaklığa bağlı olarak benzin ve motorin fiyatları de zam ya da indirim haberleriyle değişiklik göstermeye devam ediyor. Araç sahipleri 'Motorinde indirim var mı?, Güncel...

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve döviz kurundaki oynaklığa bağlı olarak benzin ve motorin fiyatları de zam ya da indirim haberleriyle değişiklik göstermeye devam ediyor. Araç sahipleri 'Motorinde indirim var mı?, Güncel akaryakıt fiyatları nasıl? Motorine zam geldi mi? Benzin zammı ne zaman geçerli? Benzine zam var mı?' gibi sorularını yanıtını arıyor. Peki 16 Aralık 2022 benzin ve mazot fiyatları nasıl? İşte detaylar…

Çok sayıda vatandaş benzin ve motorin fiyatlarını yakından takibe devam ediyor. Araç sahiplerine geçtiğimiz gün kötü haberi duyurmuştuk ve benzin fiyatlarına bu gece itibariyle 1 lira 7 kuruş zam geleceğini ifade etmiştik. Motorinde ise herhangi bir fiyat değişikliği yaşanacağına yönelik açıklama gelmediğini belirtmiştik.

Önceki günlerde indirim üstüne indirim yapılan benzinde kötü haber geldi.

Zam Pompaya Yansıdı

Petrol fiyatlarının düşüş yaşamasıyla beraber akaryakıta peş peşe indirimler yapılmıştı. Fiyatların artışa geçmesiyle de  benzin fiyatlarına yeniden zam geldi. Motorinde ise herhangi bir değişim yapılmayacak.

Akaryakıt fiyatlarına dair yeni zam haberi geldi. Önceki hafta petrol fiyatları yılın en düşük seviyesini görmüştü. Ancak fiyatlar tekrardan yükselişe geçti.

Benzin fiyatlarına gelmesi beklenen zam, gece yarısından itibaren geçerli oldu.

Gelen zamda, petrol ve uluslararası ürün fiyatında son günlerdeki artış etkisini gösterdi.

Güncel Akaryakıt Fiyatları Nasıl?

Uygulanmaya konulan zam ile beraber benzinin litre fiyatı üç büyük şehirde dikkat çekti. Güncel akaryakıt fiyatları şu şekilde:

İstanbul’da ortalama 18,51 TL, Ankara’da 18,72 TL, İzmir’de ise 18,71 TL.

Motorinin litre fiyatı ortalama İstanbul’da 21,05 TL, Ankara’da 21,22 TL, İzmir’de ise 21,30 TL civarında depolara doluyor.

Kâr marjları ve rafineri uzaklıklarına göre değişen fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

Akaryakıtta Yaşanan Fiyat Değişimleri

23 Kasım 2022 tarihinde benzine 1 lira 16 kuruş indirim, 24 Kasım'da benzine 55 kuruş zam, motorine 95 kuruş indirim, 25 Kasım 2022'de benzine 45 kuruş indirim, 29 Kasım'da motorine 82 kuruş indirim, 30 Kasım'da motorine 58 kuruş indirim, 3 Aralık'ta motorine 1 lira 16 kuruş zam, 6 Aralık'ta motorine 66 kuruş indirim, 8 Aralık'ta motorine 1 lira 90 kuruş, benzine 2 lira 15 kuruş indirim, 10 Aralık'ta benzine 75 kuruş indirim yapılmıştı.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Ülkemizde benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

EPGİS FİYAT DEĞİŞİMLERİNİ DUYURMAMA KARARI ALMIŞTI

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) fiyat değişikliklerini açıklayan tek sendikası olan EPGİS hakkında suç duyurusu yapılmasından sonra sendika dava süreci sonlanana kadar akaryakıttaki fiyat değişimlerini kamuoyuna duyurmayacağını ifade etmişti.

Ekonomi Haberleri