Dul ve Yetim Aylığı Kaç TL Oldu? Dul ve Yetim Aylığı Alma Şartları Neler?

Asgari ücretin belli olmasıyla birlikte, dul ve yetim maaşları da gündeme geldi. Konuya ilişkin binlerce vatandaş arama yaparken, bizler de son durumu toparlayarak içeriğimizi düzenledik. Peki, dul ve yetimler 2023'te ne kadar aylık...

Asgari ücretin belli olmasıyla birlikte, dul ve yetim maaşları da gündeme geldi. Konuya ilişkin binlerce vatandaş arama yaparken, bizler de son durumu toparlayarak içeriğimizi düzenledik. Peki, dul ve yetimler 2023'te ne kadar aylık alacaklar?

Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Olacak?

2023 yılında verilmesi planlanan dul ve yetim aylığının değişim oranı şimdilik belli değil. Ancak asgari ücret zammı bugün belli olduğu için, yakın zamanda dul ve yetim aylığına uygulanacak olan değişim oranının da belli olması bekleniyor.

En Az Kaç TL Alacaklar?

Vefat eden sigortalıların, alt sınır hesaplaması nedeniyle aldığı en düşük aylık 2022 yılında 2.500 TL idi. 2023 yılı için ise bu miktarın daha fazla olması bekleniyor.

Dul Maaşı Alma Şartları Neler?

Dul maaşı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primini bildirmiş olması gerekmektedir.

SGK'li olanların en az 5 yıl sigorta ve 900 gün prim şartı bulunuyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda ise aylık bazda belli kesintiler yapılıyor. Örneğin, çalışmayan ya da emekli olmayan koca, ölen eşinin maaşının %75'ini alabilirken, çalışıyorsa, %50'sini alabiliyor.

Öte yandan, maaş alabilecek durumda çocuklar varsa, ödenecek para belli oranlarda paylaştırılabiliyor. Burada ise eş olarak 'resmi nikahlı' evlilikler kast ediliyor. Resmi nikahlı olmayan evliliklerde çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmıyor.

Erkek ise SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse, ölen eşinin aylığının %50'sini alabiliyor. Eğer çalışmıyor ve Bağkur'lu da değilse, ölen eşinin aylığının %75'ini alabiliyor.

Ölen eş eğer Emekli Sandığı'na tabi ise ve memur ya da memur emeklisiyse, bu durumda erkek, ölen eşinin aylığının %50'sini alabiliyor. Bu hakkı elde edebilmesi için ise ölen eşin en az 5 yıllık memuriyet yapmış olması gerekiyor.

Ekonomi Haberleri