Dul ve Yetim Maaşı Zammı Son Durum! Temmuz 2023 Dul ve Yetim Maaşı Ödemeleri

Çalışanların ve emeklilerin maaşlarına zam yapılmasının ardından, dul ve yetim maaşları da merak konusu oldu.

Dul ve yetim maaşı alan vatandaşlar, asgari ücretin yüzde 34 oranında artarak 11 bin 402 TL seviyesine yükselmesi, emekli maaşlarına yüzde 25 zam yapılması, memur maaşlarında enflasyon farkına ek olarak 8 bin 77 TL seyyanen artış sağlanması sonrasında çeşitli araştırmalar yapmaya başladılar. Bu çerçevede, asgari ücret, emekli ve memur maaş zammının ardından, dul ve yetim maaşlarının kaç TL olacağı merak ediliyor.

Dul ve Yetim Maaş Zammı 2023

Vefat eden sigortalı kişinin emekli maaşına göre dul ve yetim maaşı için de hesaplamalar yapılıyor. Bu çerçevede, en düşük emekli maaşı 7.500 TL olduğu için en düşük oran olan yüzde 50 hisse olan dul maaşı 3.750 TL olurken, çocuğu olmayan kişiler için bu tutar 5.625 TL seviyesine yükseliyor. En düşük emekli maaşı üzerinden yetim aylığı alanlar ise en az 1.875 TL alacaklar.

Dul ve Yetim Maaşı Sorgulama

Dul ve yetim maaşı için sorgulama işlemi yapmak isteyen kişileri, e-Devlet’e TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaptıktan sonra ‘Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi’ başlığından bilgi edinebilirler.

Dul ve Yetim Maaşı Alma Şartları

Emekli maaşlarına refah payı dahil olmak üzere yüzde 25 oranında zam yapılması sonrası, dul ve yetim maaşları için araştırmalar da hız kazandı. Dul ve yetim maaşı zammının yanı sıra, dul ve yetim maaşının kimlere verildiği de merak ediliyor. Dul ve yetim maaşı başvurular şartları şöyle:

Ölen kişilerin ardında kalan eş ve çocuklar için oluşturulan fon sayesinde, hayatlarına devam edenlerin ekonomik olarak mağdur olmamaları sağlanır. Kadın ya da erkek eşlerden bir vefat ettiği zaman dul maaşından diğeri yararlanabilir. Aynı şekilde çocuklarda da yetim maaşı verilirken cinsiyet gözetilmez.

Halk arasındaki diğer adı ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı ölen sigortalının eşine ve çocuklarına bağlanır. Bu aylık kadın ya da erkek fark etmeden hak sahiplerine verilmektedir. Ölen sigortalının eşine bağlanan aylığa dul aylığı denir. Dul maaşı için Medeni kanunlarına uygun evlilik bağının olması gerekmektedir. Çocuklarına bağlanan aylığa ise yetim aylığı. Yetim maaşında da kız ya da erkek çocuk fark etmezken cinsiyet ayırımı maaşları alacakları süreleri etkilemektedir.

Erkek çocuklar eğitim görmedikleri hallerde 18 yaşına kadar, orta öğretim gördükleri hallerde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gördükleri hallerde ise 25 yaşına kadar aylık alabilirler. 25 yaşından sonra erkek çocuklar yetim maaşı alamazlar. Kız çocuklarında ise durum evli olmadıkları ve sigortalı olarak çalışmadıkları takdirde yaş sınırlaması yapılmadan maaş alabilmektedirler.

Ekonomi Haberleri