Emekli Maaşları İçin 9.000 TL Hesabının Yerini 10.000 TL Aldı! Asgari Ücret Zammı Sonrası Hesaplandı

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağına dair araştırmalar sürerken, asgari ücret zammının açıklanması ile birlikte hesaplamalar da hız kazandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücrete yüzde 34 zam yapılacağını açıklaması ile birlikte, emekli ve memur maaşları da merak konusu oldu. Yüzde 34’lük artış neticesinde asgari ücret 8.506 TL seviyesinden 11.402 TL seviyesine yükseldi. Söz konusu zammın ardından, enflasyon verileri ve asgari ücret zammı baz alınarak emekli maaşları için yeni hesaplamalar yapıldı.

Emekli Maaş Zammı Temmuz 2023

Emekli maaşlarında, temmuz ayının ilk günlerinde artışa gidilecek. Emekli maaşlarına yapılacak zam hesaplanırken, ocak ve temmuz aylardında altı aylık enflasyon verilerine bakılıyor. Bu nedenle, Türkiye İstatistik Kurumu’nun haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından emekli maaşları için altı aylık zam oranı belli olacak.

Haziran Enflasyonu Ne Zaman Açıklanacak?

Türkiye İstatistik Kurumu, her ayın ilk günlerinde bir önceki ayın enflasyon oranlarını açıklıyor. Bu çerçevede, milyonlarca emeklinin ve memurun merakla beklediği haziran ayı enflasyon rakamları da 5 Temmuz’da ilan edilecek.

Beş Aylık Enflasyon Oranı

Haziran ayı enflasyon rakamları henüz açıklanmasa da yılın ilk beş ayındaki enflasyon verileri baz alınarak hesaplama yapıldı. Bu çerçevede, ocak-mayıs dönemi enflasyon verilerine göre beş aylık toplam enflasyon yüzde 15,26 oldu.

Emekli Zammı Ne Kadar Olacak?

Emekli maaşlarında, altı aylık enflasyon verisine ek olarak refah payı artışı sağlanabileceği de gündem geliyor. Bu kapsamda, emekli maaşlarında yüzde 20’nin üzerinde artış yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Emekli maaşlarına yüzde 20 zam yapılması durumunda, 7.500 TL olan en düşük emekli maaşı da 9.000 TL olacak.

Emekli Maaşlarına Yüzde 34 Zam Yapılırsa

Asgari ücretin yüzde 34 oranında artış ile birlikte 11.402 TL seviyesine yükselmesi ile birlikte, emekli maaşlarında da yüzde 34 oranında artış sağlanması durumunda en düşük emekli maaşının kaç TL seviyesine çıkacağı merak ediliyor. Yüzde 34’lük artış yaşanması durumunda, en düşük emekli maaşı 10.050 TL seviyesine yükselecek.

Ekonomi Haberleri