Emekliye 2394 TL Zam Geliyor! En Düşük Emekli Maaşı İçin Yeni Hesaplama Yapıldı

Emekli maaşlarına ek zam yapılıp yapılmayacağına yönelik araştırmalar sürerken, Merkez Bankası'nın sene sonu enflasyon beklentisi ile maaş zammı hesaplaması yapılıyor.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentinin yüzde 58 olarak revize edildiğini belirtti. Emekli maaşları belirlenirken enflasyon verileri baz alındığı için Merkez Bankası'nın enflasyon beklentisini duyurması sonrası, emekli maaşları için hesaplamalar kız kazandı. Bu çerçevede, yıl sonunda yüzde 58 enflasyon ortaya çıkması durumunda, emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı ile ilgili hesaplamalar yapıldı.

Emekli Zammı Hesaplaması

Emekli maaşları ile ilgili yıl sonunda yeniden değerlendirme yapılacağına dair geçtiğimiz, günlerde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Emekliler noktasında yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu. Memura, işçiye ve emekliye bütçe şartlarını zorlayarak yapabileceğimiz en iyi zammı yaptık. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair söz verdik ve şu ana kadar da ezdirmedik. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerimize enflasyon zammına ilave refah payı verilerek zam oranını yüzde 25'e yükselttik. Memur emeklilerine de aynı şekilde yüzde 25 oranında zam yapıldı. Enflasyonun üzerinde artışlar yapıldı. Biz memurumuza, çalışanımıza, emeklimize bu zamları yaparken, bazı fırsatçı, açgözlüler de adeta vatandaşın cebine elini uzatıyor. Bu fırsatçılara izin vermeyeceğiz. Ticaret Bakanlığımız, denetimlerini sıklaştırdı, cezai işlemleri artırıyoruz” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından, yıl sonu emekli zammı hesaplaması başladı.

En Düşük Emekli Maaşına Zam!

Ocak ayında emekli maaşlarında yaşanacak olan artışta, altı aylık enflasyon verileri belirleyici olacak. Altı aylık enflasyon oranı da aralık ayı enflasyon rakamlarının ocak ayinin günlerinde duyurulması ile birlikte netleşecek. Bu çerçevede, Merkez Bankası'nın enflasyon beklentisi ile hesaplamalar sürüyor. Merkez Bankası'nın beklentisi gerçekleşir ve yıl sonunda yüzde 58 enflasyon ortaya çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için altı aylık zam oranı yüzde 31.92 olacak. Bu durumda 7500 TL olan en düşük emekli maaşı da 9894 TL seviyesine yükselebilir. Temmuz ayında olduğu gibi ocak ayında da emekli maaşlarına altı aylık enflasyona ek refah payı eklenirse, düşük emekli maaşı 10.000 TL'nin üzerinde çıkabilir.

Ekonomi Haberleri