En Düşük Emekli Maaşına Zam Gelecek! Yüzde 20-30-34 Zam Senaryoları Hesaplandı

Emekli maaşlarına yapılacak zam ile ilgili hesaplamalar sürerken, en düşük emekli maaşının temmuz ayında ne kadar olacağı merak ediliyor.

Kurban Bayramı’nın ardından emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı belli olacak. Önceki günlerde 7 milyondan fazla asgari ücretli çalışanın büyük bir merakla beklediği asgari ücret zammı netlik kazanmış ve yüzde 34 oranında artışa gidilmişti. Asgari ücretin yüzde 34 zam ile 11.402 TL seviyesine çıkması ile birlikte, emekli maaşlarına yapılacak zam hesaplamaları da hız kazandı. Bu kapsamda, enflasyon verilerine ve farklı zam iddialarına dayanılarak çeşitli oranlar üzerinden emekli maaşları için hesaplama yapılıyor.

En Düşük Emekli Maaşı 2023

En düşük emekli maaşına önceki aylarda ara zam yapılmıştı. 5.500 TL olan en düşük emekli maaşının 2.000 TL’lik artış ile birlikte 7.500 TL seviyesine yükseleceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Böylece, 7.500 TL altında maaş alan tüm emekliler, en az 7.500 TL almaya başladılar. Temmuz ayına sayılı günlere kalması ile birlikte, emekli maaşlarına yapılacak zam neticesinde en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı da merak konusu oldu.

En Düşük Emekli Maaşı Zammı Ne Kadar?

En düşük emekli maaşına yapılacak zam ile ilgili henüz resmi bit açıklama gelmedi fakat Türkiye İstatistik Kurumu’nun ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs ayı enflasyon verilerini açıklaması sonrasında hesaplama yapıldı. Söz konusu hesaplamalara göre, beş aylık zam oranı yüzde 15,26 oldu. Emekli maaşları hesaplanırken altı aylık enflasyon verisine bakılıyor ve haziran ayı enflasyon rakamları ise henüz açıklanmadı. 5 Temmuz’da haziran enflasyonunun açıklanmasının ardından emekli maaşları belli olacak.

En Düşük Emekli Maaşı Zam Senaryoları

Asgari ücrete yüzde 34 oranında zam yapılması ile birlikte, en düşük emekli maaşı için yüzde 20, 25, 30 ve 34 oranı için hesaplama yapıldı. Söz konusu zam oranları senaryoları şu şekilde:

En Düşük Emekli Maaşına Yüzde 20 Zam Yapılırsa: 9.000 TL
En Düşük Emekli Maaşına Yüzde 25 Zam Yapılırsa: 9.375 TL
En Düşük Emekli Maaşına Yüzde 30 Zam Yapılırsa: 9.750 TL
En Düşük Emekli Maaşına Yüzde 34 Zam Yapılırsa: 10.050 TL

Temmuz 2023 Emekli Zammı Son Durum

En düşük emekli maaşı için farklı oranlar üzerinden hesaplamalar sürerken, temmuz ayında emekli maaşlarında ne kadar artış sağlanacağı da merak ediliyor. Emekli zammı, 5 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından belli olacak.

Ekonomi Haberleri