En Düşük Emekli Maaşını 14 Bin Liraya Çıkaracak Formül Masada! Karara Son 2 Gün

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tamamlanıp hakem kurulunun yeni memur ve memur emeklisi maaşlarına yapacağı zam oranının belli olmasına 2 gün kaldı.

Temmuz ayında yapılan zamların ardından milyonlarca asgari ücretli, emekli, memur ve memur emeklisinin maaşları artmıştı. Ancak yapılan zamları yeterli görmeyen Memur-Sen, hükümetle pazarlık masasına oturmuş ve tüm tekliflerini sunmuştu. 1 Ağustos tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında memur ve memur emeklileri için yeni bir zam daha istenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan emekliler için de açıklama geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’la gerçekleştirilken toplantı sonrasında memur ve memur emeklilerine yüzde 40-45 arası zam yapılacağı açıklanmıştı. Ancak konuda uzlaşamayan Memur-Sen, kısmi anlaşma sonrasında Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurdu. Başvuru sonrasında çalışmalarına başlayan hakem kurulu, 31 Ağustos tarihinde kararını açıklayacak.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yanı sıra en düşük emekli maaşını alanlar için de bir çalışma başlatıldığı duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözlerinin ardından gözler yeni zam oranına çevrildi. Ekim ayında iyileştirme yapması beklenilen emekli zamlarıyla ilgili çeşitli hesaplamalar yapılırken, memur ve memur emeklilerine yapılacak olan zamlar da yeniden hesaplandı.

Milyonlarca vatandaş tarafından yakından takip edilen memur zammı görüşmeleri, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi müzakere sürecinin sona ermesiyle tamamlanmış durumda. Bu süreç boyunca, kamu sektöründe çalışan memurların maaşları ve emekli memurların aylıkları belirlenmeye çalışıldı. İşte son zam tekliflerine göre maaş hesaplamaları...

Hükümetten Yüzde 40-45 Arası Zam Teklifi Geldi

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri sonucunda anlaşma sağlanamadığı için Memur-Sen'in başvurusuyla Kamu Görevlileri Hakem Kurulu geçen hafta çalışmalarına başladı. Kurul, zam oranlarının yanı sıra diğer belirsiz maddeleri de değerlendirerek toplantılarına 31 Ağustos'a kadar devam edecek ve bu tarihte kararı açıklayacak.

Hükümetin son teklifine göre, 2024 yılı için toplamda %25, 2025 yılı için ise toplamda %11 zam önerildi. Ancak Memur-Sen, 2024 için %70, 2025 için ise %40 zam talebinde bulundu ve hükümet teklifini kabul etmedi.

Hükümetin zam teklifi şu şekilde oldu:

  • 2024 yılının ilk yarısı için %15, ikinci yarısı için %10
  • 2025 yılının ilk yarısı için %6, ikinci yarısı için %5
  • 2025 yılının ilk yarısı için %6, ikinci yarısı için %5

Hükümetin Zam Teklifine Göre En Düşük Memur Maaşı Kaç TL Olacak?

Bu zam teklifi, memur maaşlarını ve emekli aylıklarını doğrudan etkileyecek. Örneğin, en düşük memur maaşı şu an 22.017,00 TL iken, 2024 yılının Ocak ayında %43.12 zamlı olarak 31.510,73 TL olması bekleniyor.

En düşük memur emeklisi maaşının ise 9.288 TL’den yüzde 43.12’lik zamla 14.000 TL civarına yükselmesi bekleniyor.

En Düşük Emekli Maaşı 10 Bin Lirayı Aşabilir!

Emekli aylıkları için ise benzer şekilde hesaplamalar yapılarak, Ocak 2024 tarihinde zamlanması bekleniyor. Ekim ayınca başlayacak olan Meclis çalışmalarına dikkat çeken yetkililer, en düşük emekli maaşı olan 7500 TL üzerinde iyileştirmeler yapmaya hazırlanıyor.

Ocak 2024’te 6 aylık enflasyon ve refah payıyla birlikte emekli maaşlarına zam yapılması bekleniyor. Bu kapsamda yüzde 25’lik zamdan faydalanamayan en düşük emekli maaşını alan vatandaşların aylıklarının 10.000 TL’ye yükseltilebileceği konuşuluyor.

Ekonomi Haberleri