Euro ve Dolar Yeni Haftaya Nasıl Başladı? Ekonomi Bu Hafta Hareketli

Bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararlarını açıklayacak. Türkiye'de de Çarşamba imalat PMI ve TÜİK cuma günü ocak ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.Hareketli geçecek bir haftaya dolar...

Bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararlarını açıklayacak. Türkiye'de de Çarşamba imalat PMI ve TÜİK cuma günü ocak ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.

Hareketli geçecek bir haftaya dolar kuru 18.80 TL'den, euro ise 20,4541 TL'den başladı.

Önceki hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), doların sabit kalması ve mevduat faizlerinin daha cazip gelmesi sebebi ile çözülen KKM hesaplarına olan faiz üst sınırını kaldırdı. Merkez Bankası, kendi tarafında bankalara verilen politika faizi(yüzde 9) + yüzde 3'lük ek faiz oranının üst sınırını kaldırarak KKM'de daha fazla faiz verilmesinin yolunu açtı. Böylece KKM'nin yeniden cazip kılınması bekleniyor.

FED ve ECB'nin Faiz Arttırması Bekleniyor

Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak olan Fed'in yüzde 0.25'lik faiz artırımına gideceği tahmin ediliyor. ABD enflasyonunda düşüş emareleri görülmesine rağmen Fed yetkililerinin ifade ettiği gibi "Banka’nın bu mücadelede bir hata yapma lüksü yok."

Avrupa Merkez Bankası'nın ise politika faizini yüzde 0.50 oranında artıracağı öngörülüyor. AB bölgesinde de enflasyon tek haneye düşmesine rağmen (yüzde 9.2) ECB'nin sıkılaştırma politikalarının devamı bekleniyor. Önceki hafta açıklanan Euro bölgesi imalat PMI verisi Ocak ayında yüzde 50.2'ye çıktı. Veri haziran ayından bu yana ilk defa 50 seviyesini aştı.

Ekonomi Haberleri