Yükselen enflasyon ev sahiplerini kiralara zam yapmaya zorlayınca geçim sıkıntısı çeken kiracılar da zor durumda kaldı ve ev sahipleri ile kiracılar arasında kriz meydana geldi.
Son zamanlarda ev sahiplerinin kiralara fahiş zamlar istemesi gündeme bomba gibi düşmüş, bununla ilgili 'en fazla yüzde 25 zam' düzenlemesi getirilmişti.
Ancak çok sayıda ev sahibi yüzde 25'ten fazla zam talep ederken bazıları da kiracılarını evden çıkarmak istedi. Çoğu zaman ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan problemler de gündeme geldi.
Küresel ekonomik kriz ve yükselen enflasyon karşısında ev kiraları bir hayli artınca uyanıklar harekete geçti ve krizi fırsata çevirmenin yolunu buldu.
Özellikle büyük şehirlerde yükselen kiralar sonrası vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı. Öğrenciler başta olmak üzere birçok vatandaş oda kiralamaya başladı.
Fiyatlar 6 Bin Liraya Kadar Çıkıyor
Megakent İstanbul'un bazı semtlerinde uyanıklar, ev sahiplerinden evleri kiralayıp evlerin içini döşeyip odaları teker teker öğrencilere yurt gibi kiralıyor. Fiyatlar ise aylık 6 bin liraya kadar çıkarken günlük oda fiyatları ise 350 liradan başlayıp 1500 liraya kadar artıyor.
İstanbul'un gözde semtlerinde uyanıklar, ev sahiplerinden 2+1 veya 3+1 evleri kiralıyor. Oda kiraları semtine göre değişiklik göstermekle beraber aylık ortalama 2 bin liradan başlıyor. Bu fiyat 5-6 bin liraya kadar çıkıyor. Odaların günlük fiyatları ise 350- bin 500 lira arasında değişiyor.
Maddi Manevi Tazminat Davası Açabilirsiniz
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Aydın Ağaoğlu, kiracının ev sahibinden habersiz evi bir başkasına kiralamasının emniyeti suistimale girdiğini ifade etti. Ağaoğlu, "Gerçek ev sahipleri, evi tanımadığı birine kiraya verildiği için mağduriyet yaşayabilir. Burada Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunarak kiracısına maddi manevi tazminat davası açabilir" şeklinde konuştu.