Ev Sahibine 5 Bin, Kiracıya 3 Bin TL Yardım Başladı! Başvurana 12 Ay Verilecek

Türkiye'de 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yıkım büyük olurken, yüz binlerce vatandaş evsiz kaldı. Ağır hasarlı, yıkılan, yıkılmasına karar verilen evlerde oturan depremzedeler için destek ödemeleri...

Türkiye'de 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yıkım büyük olurken, yüz binlerce vatandaş evsiz kaldı. Ağır hasarlı, yıkılan, yıkılmasına karar verilen evlerde oturan depremzedeler için destek ödemeleri başladı.

Yaşanan büyük felaketin ardından yaralar hala sarılmaya devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifiyle Kabine Toplantısı'nda depremzedeler için hane başı 15 bin TL taşınma yardımı ödenmesine karar verildi. Ayrıca evi yıkılan, ağır hasar alan ya da yıkılmasına karar verilen depremzedeler için kira destekleri de başladı. Yapılan açıklamalara göre kiracılara 3 bin TL, ev sahiplerine de 5 bin TL destek ödemesi yapılacağı bildirildi.

Peki, depremzedeler için verilecek olan kira desteğine başvuru nasıl yapılacak? Kimler anında faydalanabilecek? İşte kira yardımıyla ilgili tüm merak edilenler...

Taşınma ve Kira Yardımı Yapılacak

Afetzede Barınma ve Taşınma Desteği ismiyle duyurulan yeni destekte ki yıkıcı depremin ardından vatandaşlar için destek ödemeleri başladı. Deprem bölgesinde bakanlık tarafından hasarlı olduğu tespit edilen konutların ev sahibi ya da kiracılarına yardım verilecek. Söz konusu yardımlar ise valilik tarafından ikametlerde yapılan kontrollerden sonra hesaplara yatırılacak.

Kimler Deprem Kira Yardımından Faydalanacak? 

Afetzedelerin kira yardımından faydalanabilmesi için, ikametlerinin bulunduğu il valilikleri tarafından hasar tespiti yapılması gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın teknik ekipleri tarafından yapılacak olan hasar tespitinde acil yıktırılması gereken, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen konutların sahiplerine ya da kiracılarına 12 ay boyunca destek verilecek. Söz konusu yardım ev sahiplerine 5 bin TL ve kiracılara da 3 bin TL olacak.

Kira Yardımı Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır? 

Depremzedeler için özel olarak hazırlanan kira yardımına başvuru yapılabilmesi için e-Devlet şifresi ile AFAD ekranına ulaşılması gerekiyor. e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapan depremzedeler, evlerinin hasarlı olduğunu teyit ettikten sonra AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından başvurularını yapabilecek.

Başvuru yapıldıktan sonra ise gerekli bilgiler alınacak ve depremzedenin vermiş olduğu hesap numarasına belirli tarihler arasında kira yardımları yatırılıyor olacak. Ancak şimdilik kira yardımlarının ne zaman hesaplara yatırılacağına dair net bir takvim belirtilmedi.

Taşınma Yardımı da Var! 

Öte yandan konuya yönelik daha önce açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk etapta oturulamaz evlerdeki ev sahini ve kiracılara hane başına 15 bin TL verileceğini duyurmuştu. Daha sonra ise yine aynı haneler için taşınma ve kira için 2-5 bin TL arası yardım, hane başına da 10 bin TL yardım yapılacağını açıklamıştı. Daha sonra da depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçları için 100 bin TL nakit desteği sağlanacağı bildirilmişti. Yine bu ödemelerin de ne zaman yapılacağına dair bir tarih henüz verilmedi.

Diğer Vatandaşlara ve Memura da Kira Yardımı Yapılacak 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan yeni bir açıklamada, depremzede vatandaşların yanı sıra dar gelirli vatandaşlar için de kira yardımı yapılacağı duyuruldu. Dar gelirli vatandaşlar için de başlatılacak olan kira desteğinde henüz takvim ve rakamlar belli değil. Ancak gelen kulis bilgilerine göre memurlar için 3-5 bin TL ve diğer vatandaşlar için de daha düşük bir miktarda kira yardımı yapılması planlanıyor.

Ekonomi Haberleri